БСП и ПП няма да подкрепят Каримански за управител на БНБ

0
Така номинираният от "Има такъв народ" Любомир Каримански, вече не може да разчита на подкрепата на две от партиите в управляващата коалиция
Така номинираният от "Има такъв народ" Любомир Каримански, вече не може да разчита на подкрепата на две от партиите в управляващата коалиция Видео: NOVA

От ИТН обявиха, че не са готови на компромис и няма да оттеглят кандидата си

БСП няма да подкрепи единствения кандидат за управител на Българската народна банка. Така номинираният от "Има такъв народ" Любомир Каримански, вече не може да разчита на подкрепата на две от партиите в управляващата коалиция, предаде NOVA

Изборът на нов шеф на Българската народна банка все още е в „задънена улица“. От „Има такъв народ“ обявиха, че не са готови на компромис и няма да оттеглят кандидата си Любомир Каримански.

„Истината е, че Каримански е наш кандидат за БНБ още преди два парламента. Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ и какво мислят по темата. Те казаха, че нямат кандидат и няма проблем”, заяви в сутрешния блок на NOVA Тошко Йорданов от ИТН.   

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната” подчерта, че от партията са дали ясна заявка, че ще търсят обединителна кандидатура и твърдо смятат, че тази на Андрей Гюров била такава. След като в надпреварата се появил и Любомир Каримански, от „Продължаваме промяната“ опитали да решат въпроса като предложили коалицията да излезе с трети кандидат.

„Помолих Каримански да направим кратка дискусия и му казах, че търся win-win решение. Попитах го какво мисли ако неговата кандидатурата бъде издигната за представител на България в Световната банка. Той каза, че трябва да говори със Слави и Тошко”, заяви Сабрутев.  

Тошко Йорданов лаконично коментира заплахите срещу кандидата на ИТН за оспорваната позиция в БНБ.

„Със СМС-ите не знам дали от ПП го заплашват, но е някой, който не иска той да е част от надпреварата. ПП не искат”.

А след оттеглянето на Андрей Гюров, от партията на Слави Трифонов призоваха изборът да бъде направен в пленарната зала.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ каза в „Здравей, България”, че „тази ситуация, в която се набутват - всичко да зависи от ГЕРБ и  ДПС, го направиха нашите партньори”.

На фона на искрите, подкрепа за кандидата на ИТН нямало да дойде и от БСП.

След създалата се ситуация вчера, ние сме почти сигурни, че няма да гласуваме и да подкрепим и втория кандидат, защото не искаме да се противопоставяме на коалицията”, каза проф. Румен Гечев.

Според левицата изборът на нов управител няма да е фатален за стабилността на коалицията. Не така стоял въпросът, ако парламентът реши страната ни да изпрати военна помощ за Украйна.

„Ако парламентът влезе в такова неразумно решение, ние няма да участваме и ще напуснем коалицията - т.е ще отидем на избори”, категорично заяви депутатът от БСП.

Четвъртият участник във властта - "Демократична България" беше обявил подкрепата си за вече отказалия се Андрей Гюров. Какво ще решат при единствен кандидат Любомир Каримански - предстои да разберем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Hero
    Да ти имам КУХАлицията. Орел, рак и щука комай се запътват към БОКлука
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари