Брюксел запазва четвърто ниво на заплаха

0
Белгийската столица остава под максимална заплаха от атентат
Белгийската столица остава под максимална заплаха от атентат Снимка: Reuters

Белгийското правителство реши да запази максималното ниво на заплаха от терористичен акт за района на столицата Брюксел след оценка на ситуацията в неделя вечер.

В понеделник ще бъдат затворени всички училища и университети на територията на Брюксел, както и метрото. Армията остава в центъра на града, както и засиленото присъствие на полицията. Брюкселчани ще могат да отидат на работа, но са призовани да бъдат бдителни, съобщи премиерът Шарл Мишел.

Единственото изключение е направено за яслите и детските градини, където местните власти ще могат да преценят дали децата за бъдат приети или не, пише DNES.bg

Магазините и частните фирми ще могат също да решат по собствена преценка дали да съберат служителите в офисите или да им разрешат да работят от вкъщи. Остават затворени музеите и туристическите забележителности като Атомиума.

Десетки хиляди белгийци, които работят в столицата, живеят извън нея и затварянето на метрото ще направи изключително трудно стигането до работа, коментират местните медии.

Разбираме, че решението ще затрудни живота в града. Никой не е щастлив от тази ситуация, но ние имаме отговорност и я поемаме“, заяви премиерът Мишел.

Рискът в останалата част на Белгия остава на ниво 3, което не ограничава гражданите, а само държи на крак полицията.

Няколко бомбени заплахи смутиха Белгия, след като властите трябваше да евакуират спешно работещите в частен телевизионен канал и пътниците на гара Мехелен, в близост до Брюксел.

Според различни източници, цитирани от местните медии, причината за запазването на максималното ниво на заплаха, не се държи само на факта, че 8-ият терорист от Париж Салах Абдеслам не е заловен. Издирват се още няколко души.

Премиерът заяви, че информацията за подготвяни атаки е за стрелба и за експлозиви на няколко места едновременно, по модела на Париж.

Братът на Абдеслам Мохамед даде няколко телевизионни интервюта днес, в които призова брат си да се предаде.

Предпочитам да го видя в затвора, отколкото в гробището“, заяви той по Първи канал.

Медиите съобщават за прихванати Скайп разговори на Салах Абдеслам с негови приятели, в които ги моли да го измъкнат към Сирия.

Двамата мъже, които той извикал да го приберат след атентатите в Париж, свидетелстват, че той бил облечен в обемиста дреха, под която вероятно имало шихадски пояс с експлозиви. Колата с терориста и двамата му съратници била спирана на три пъти от френската полиция по пътя им към Брюксел. Двамата си противоречат обаче къде са оставили Салах.

Осмият терорист е средният от тримата братя Абдеслам. Най-големият Брахим се взриви на 13-ти ноември в Париж при атентатите във френската столица

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари