Брутална акция на украинската милиция срещу протестиращите

0
Украинската милиция предприе брутална акция за смазване на силно радикализиралите се протести в Киев
Украинската милиция предприе брутална акция за смазване на силно радикализиралите се протести в Киев

Украинската милиция предприе брутална акция за смазване на силно радикализиралите се протести в Киев. Пострадалите демонстранти и служители на реда са стотици. Трима бяха убити край барикадите в украинската столица, пише bTV.

Въоръжени сили разчистиха улица "Грушевски", превърнала се в сцена на интензивна конфронтация с крайните антиправителствени активисти, която се намира близо до сградата на парламента. След това акцията им продължи и към площад „Независимост”, където опозиционерите са се барикадирали от седмици.

Стотици служители на милицията използваха сълзотворен газ, гумени патрони и шокови гранати срещу протестиращите. Кадри показват как униформени се саморазправят нагледно с демонстранти. В района бяха засечени снайперисти. Изкарани бяха и БТР-и. Украинското правителство премахна ограниченията за използване на водни оръдия.

Активисти се опитаха да спрат щурма на милицията, прибягвайки до използвана вече тактика – като хвърляха камъни и коктейли „Молотов” по тях въпреки внушителната им бройка. Отстъпващите протестиращи запалиха купчини с гуми в центъра на площад „Независимост”.

Сблъсъците избухнаха подновени в средата на деня след като сутринта милицията се опита да разчисти барикадите на улица "Грушевски". Тежкото присъствие на униформени не е изненадващо, тъй като украинският премиер Микола Азаров обяви, че властите ще използват „сила, каквато е позволена от закона”, ако „провокаторите не спрат с действията си”.

Ескалацията на напрежението в сряда дойде на четвъртия ден от конфронтациите между силите на реда и активисти. Преди това милицията успяваше да удържи напъна и да подсигури сигурността около правителствените сгради.

Ситуацията стана изключително крайна, след като беше потвърдена смъртта на трима души, по телата на които бяха открити огнестрелни рани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари