Броят на заболелите е по-голям от очакваното, Европа затяга мерките

0
В много европейски страни въвеждат по-строги ограничения
В много европейски страни въвеждат по-строги ограничения

Франция въведе по-строги противоепидемични мерки в 16 департамента. Те ще бъдат в сила най-малко четири седмици, съобщиха френските власти

Единствено магазините, в които се продават продукти от първа необходимост, остават отворени. Ще работят и книжарниците и музикалните магазини. Училищата също остават отворени, пише Свободна Европа.

Излизането извън дома в департаментите със социална изолация е разрешено, но в рамките на 10 километра от дома. Пътуванията между регионите са забранени, с изключение на случаите, когато има налице наложителна причина. Вечерният час за цялата територия на страната е изместен в 19.00 ч., считано от събота, 20 март 2021 г.

Ръстът на болните е по-голям от очакваното

Белгия последва Франция и също обяви затягане на мерките, за да смекчи удара на третата вълна от пандемията.

Премиерът Александър де Кро съобщи, че през март е бил очакван ръст на новите инфекции, но "броят на заболелите е по-голям от очакваното", особено на работните места и в училищата.

По-големите ученици ще трябва да носят задължително маски в учебните заведения. Намалява се броят на пътниците, които могат да пътуват във влаковете.

След затварянето, продължило близо 5 месеца, Белгия планира да отговори барове, ресторанти, фитнеси и киносалони на 1 май.

Почти пълно затваряне

Властите в Полша въведоха почти пълна карантина за три седмици, предаде БНР. Няма да работят обектите, свързани с култура, отдих и спорт. В търговските центрове ще работят само магазините за хранителни стоки и аптеките, а заведенията ще правят единствено доставки по домовете.

Носенето на маски навсякъде става задължително. Този път обаче няма забрани за придвижване, а фризьорските салони и някои други обекти в сферата на услугите ще работят. Учениците се обучават дистанционно.

Безплатни бързи тестове в Гърция

В Гърция започват да раздават безплатни тестове за COVID-19 в аптеките. Всички гръцки граждани, както и чужденците, които работят и се осигуряват в Гърция, получават право на един безплатен бърз тест за коронавирус през седмицата.

В петък вечерта властите обявиха леко разхлабване на мерките, но не отвориха заведенията и магазините. От понеделник отварят фризьорските салони, но повечето търговски обекти остават затворени.

Под натиск на общественото мнение и духовенството църквите остават отворени, като броят на присъстващите на литургия се определя от площта на храма.

В тази интерактивна карта може да следите разпространението на вируса по света.

Данните за България са в блога на Свободна Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари