Бронзовите ни момичета Тайбе Юсеин и Евелина Николова с разказ за пътя към върха

0
"Тайбе направи операция, не се знаеше ще може ли да стъпи на този тепих, Ева имаше и тя доста проблеми с травми. Радвам се, че успяха да се мобилизират", каза треньорът им
"Тайбе направи операция, не се знаеше ще може ли да стъпи на този тепих, Ева имаше и тя доста проблеми с травми. Радвам се, че успяха да се мобилизират", каза треньорът им Видео: БНТ

Тайбе Юсеин и Евелина Николова донесоха бронзови медали по борба от Токио заедно с треньора си Петър Касабов

 В студиото на "Денят започва" по БНТ те разказаха за пътя, по който са преминали до изкачването на почетната стълбичка в Токио.

На въпрос дали титла на следващата Олимпиада в Париж им е цел, Тайбе Юсеин заяви категорично, че първо трябва да си починат.

Бронзовите ни медалистки са минали през всевъзможни емоции, но все пак се радват на спечелените отличия:

"Имам нотка съжаление, но избирам да се радвам на този успех", каза Евелина.

"И аз се радвам за спечеления бронзов медал, така ще имам мотивация да тренирам повече", обясни Тайбе.

"Всичко си беше в реда на нещата, не са допускали фрапантни грешки. Възползвахме се максимално от момента, но явно така е трябвало да бъде на тази Олимпиада, да останат бронзови", допълни треньорът Петър Касабов.

И двете медалистки разказват, че отсъствието на публиката не им се е отразило особено.

Тайбе Юсеин се е концентрирала върху самото състезание, а Евелина Николова допълни, че и без това на тепиха не чуват нищо друго, освен треньора, който дава наставления.

За Петър Касабов е било спокойно, защото е можел спокойно да диктува и обяснява какво да правят.

Пътят до върха не е бил лесен за нито една от тях.

"Тук се виждат само медалът и лесните победи с по една минута, но само ние си знаем колко сме се мъчили в залата", обясни Тайбе.

"За мен лично е около 15 години полаган труд. През всичките години съм минала през травми, емоционални разклащания. Минаваш през всякакви трудности, но точно за това до нас са треньорите, които намират правилния начин да ни вдигнат обратно", каза Евелина.

Медалистките обясниха, че не се срещат с много хора, които подценяват или омаловажават труда им.

"Те леко скромничат, но през всичките пет години и двете са минали през много трудни моменти. Тайбе направи операция, не се знаеше ще може ли да стъпи на този тепих, Ева имаше и тя доста проблеми с травми. Радвам се, че успяха да се мобилизират, да се концентрират по такъв начин, че на Олимпиадата остана само психическото натоварване ", каза треньорът им.

"Спортът изгражда хората като личности, учи ни да не се отказваме въпреки всички трудности и да постигаме целите си, без значение дали са в спорта или в други начинания от живота", каза Евелина.

"Когато се мъчим, когато ни е трудно, но за щастие има човек до нас, който ни побутва и ни насочва към правилния път", допълни Тайбе.

Треньорът им се надява нещата да продължат по същия начин, да си останат като семейство, в което си разчитат едни на друг, дори когато вече не са заедно.

Според Тайбе и Евелина има много млади и талантливи момичета, които тренират борба и са вдъхновени да продължат след техните успехи. Заявиха, че има надежда за бъдещите ни състезателки, защото са мотивирани и има от кого да се учат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари