Британците искат гражданство от държави в ЕС

0
През последните месеци се наблюдава повишен интерес към ирландско гражданство
През последните месеци се наблюдава повишен интерес към ирландско гражданство

Британците търсят решения как да преодолеят негативните последици след проведения референдум във Великобритания за излизане от Европейския съюз.

През последните месеци се наблюдава повишен интерес към ирландско гражданство. Паспортните заявления от граждани на Великобритания са се увеличили с 41 на сто.

Близо 65 000 британски заявления са получени в дипломатическите представителства на Ирландия през последните месеци, съобщи външното министерство на страната, която не е част от Обединеното кралство. Когато Великобритания напусне Европейския съюз, нейните граждани ще загубят правото да се движат свободно в останалите 27 страни-членки на блока.

Според данните на външното министерство на Ирландия, молбите за гражданство от Северна Ирландия също са се увеличили драстично през последната година - с 26.5% до близо 68 хил. заявления. 

Причината за многото молби за гражданство са роднинските връзки на британците с жители на Ирландия. Британският паспорт се смята за един от най-силните в света, като притежателите му се радват на голяма мобилност.

Британските туристи ще бъдат изправени пред нови ограничения в зависимост от това как ще се развият преговорите между Лондон и Брюксел.

Посолства и консулства на Германия, Италия, Швеция, Полша и Унгария също отчитат повишен интерес след гласуването през юни. Германското посолство в Лондон получава около 200 обаждания и имейли на ден, което е десетократно увеличение в сравнение с предишни периоди. Посолството на Италия в страната е получило около 500 обаждания от хора, проявили интерес към гражданство, при 10 подобни през миналата година. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари