Британци купуват гражданство, за да се спасят от Брекзит

0
Причината за тази тенденция са мрачните перспективи за търговско споразумение след Брекзит
Причината за тази тенденция са мрачните перспективи за търговско споразумение след Брекзит

Броят на британските предприемачи, които искат да си “купят“ гражданство от страни с безвизов достъп до Европейския съюз, рязко се е увеличил

Това показват проучванията на компании за миграция чрез инвестиции. Причината за тази тенденция са мрачните перспективи за търговско споразумение след Брекзит между Великобритания и блока.

Консултантската компания за миграция чрез инвестиции “Астънс” обяви, че отчита 50% годишно увеличение на интереса от клиенти, търсещи кипърско или гръцко гражданство през това тримесечие. Богатите британци са притеснени, че остават по-малко от четири месеца преди да загубят правата си на свобода движение в ЕС, пише EURACTIV.

Компанията “Хенли и партньори” също съобщи за нарастване на броя на консултациите за миграция чрез инвестиции към Малта, Португалия, Австрия и няколко карибски острова, които предлагат редица права. Едно от тях е безвизово пътуване до ЕС и гражданство на инвеститори, вложили пари в местен бизнес или собственост.

Гражданите на някои карибски суверенни държави, включително Сейнт Лусия и Сейнт Китс и Невис също се радват на достъп до ЕС. Това е благодарение на тесните връзки с страни членки на общността в резултат на исторически и дипломатически връзки, както и на търговски споразумения.

“Тук не става въпрос за туристи. Това са британски граждани, които имат постоянна нужда да пътуват и им се налага да прекарват значително време в ЕС, каза директорът на ” Хенли и партньори “ Пади Блеуър.

Блауър подчерта, че сега интересът на клиентите е много по-голям, отколкото след гласуването за Брекзит през 2016 г.

Интересът към допълнителни гражданства нараства, въпреки че Европейската комисия проучва възможните стъпки за ограничаване на държавите от ЕС да продават паспорти и визи на богати чужденци. Опасенията са, че от тази възможност може да се възползват организирани престъпни групи.

Пребиваване в Кипър може да бъде осигурено за два месеца в годината с покупка на имот за 300 000 евро. Осигуряването на гражданство отнема шест месеца и изисква минимална инвестиция в собственост от 2 милиона евро.

През декември Ройтерс съобщи, че кипърски правителствени документи показват, че няколко донори на управляващата във Великобритания Консервативна партия са поискали гражданство на острова след референдума за Брекзит през 2016 г.

“Както кипърските, така и карибските инвестиции се оказват много популярни сред богатите британци, които гледат бъдещето и живота след Брекзит“, каза говорителят на “Астънс” Константин Камински.

Карибска мечта

Компанията “Хенли и партньори” отчита, че британските клиенти, търсещи алтернативно гражданство или пребиваване чрез инвестиции, се е покачил с 40% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г.

Най-голям е ръстът на търсене от 1 юли, когато увеличението е с 15% на годишна база. Причината е, че краят на процедурата за Брекзит се приближава.

Директорът на “Хенли и партньори” заяви, че клиентите са все по-сериозно привлечени от гражданство на страна от Карибите. Причината е, че ще имат лесен достъп до пътуване до ЕС от Великобритания, но и инвестициите, които трябва да направят, са по-малки и с по-кратък срок на одобрение.

Гражданите на остров Сейнт Лусия пътуват безвизово до 146 държави, а гражданство може да бъде получено за около четири месеца при минимална инвестиция от 76 152 паунда, показват данни, предоставени от „Астънс“.

За по-малко от 40 000 британски лири инвеститорите могат да получат гражданство на Сейнт Китс и Невис – и безвизово пътуване до 156 страни. Всичко това само за около 60 дни.

За разлика тях Малта предлага гражданство в замяна на около 1 милион британски лири инвестиции, а процесът отнема до 14 месеца.

Португалия обикновено обработва заявленията за инвестиционна миграция в рамките на три месеца, но предоставя пребиваване в ЕС на инвеститорите и пътуване с такса за виза до само 26 държави.

В същото време европейските институции са под натиск да ограничат инвестиционните програми за миграция от държавите-членки.

Свен Гиголд, член на Европейския парламент от германската партия Зелени, заяви, че този вид продажби на гражданство “представляват сериозна заплаха за сигурността на ЕС и борбата с корупцията” в блока.

“Паспортите и визите на ЕС не са стока. Парите не трябва да бъдат критерий за гражданство и права на пребиваване в ЕС, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари