Британски учен: Изкуственият интелект заплашва човечеството с катастрофа

4
Човечеството е направило грешка в самото начало, когато не е помислило за какво ще е необходим този разум, уточни Стюарт Ръсел
Човечеството е направило грешка в самото начало, когато не е помислило за какво ще е необходим този разум, уточни Стюарт Ръсел

Човечеството е направило грешка в самото начало, когато не е помислило за какво ще е необходим този разум, уточни Стюарт Ръсел

Появата на изкуствения интелект (ИИ), способен да решава всякакви интелектуални проблеми, заплашва човечеството с катастрофа, предупреди британският учен Стюарт Ръсел в интервю за вестник „Таймс“, предава БГНЕС. Според него неконтролираното развитие в областта на ИИ е довело до факта, че „постигнахме напредък, който самите ние не очаквахме“. Човечеството е направило грешка в самото начало, когато не е помислило за какво ще е необходим този разум, уточни Ръсел.

Възможно е свръхинтелигентните машини в бъдеще да устоят на опитите да бъдат контролирани, добави той. „Как поддържате власт над същества, които са по-силни от вас? Ако нямате отговор, спрете да изследвате. Много е просто. Залозите вече не могат да бъдат по-високи: ако не контролираме собствената си цивилизация, тогава губим правото да гласуваме за бъдещото си съществуване“, подчерта специалистът.

Както отбеляза Ръсел, появата на универсален изкуствен интелект, способен да изпълнява всяка задача, която човек може да изпълни, може да се случи в рамките на 10 години. При решаването на проблеми, например свързани с климата, такива програми могат да стигнат до извода, че най-доброто решение е светът да се отърве от хората, изрази опасения ученият. "Ако научите ИИ да имитира човешкото поведение, тогава, по същество, вие го учите да си поставя човешки цели и да ги преследва. А човешките цели включват всякакви неща…Човек може само да си представи каква катастрофа е появата на наистина ефективни системи, които биха преследвали такива цели“, заключи той.

По-рано американският милиардер Илон Мъск предупреди, че ИИ неизбежно ще контролира себе си с потенциала да унищожи човечеството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари