Бръшлен и Гряка вече ще си сътрудничат!

0

Днес, 26 май 2015г., в община Гряка, Окръг Гюргево, със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус, бе подписано споразумение за сътрудничество между общината и кметство Бръшлен,  община Сливо поле. Подписи под документа за сътрудничество сложиха двамата кметове Николай Крумов и Флорентин Сурдуляса.

Решението бе взето на Общото събрание на Асоциация Еврорегион Данубиус, провело се на 8 май т.г., на което община Гряка бе приета за член на организацията. Подписването на протокола за сътрудничество е стъпка към създаването на смесени българо-румънски партньорски екипи за бъдещите трансгранични проекти за новия програмен период 2014-2020 г. – една от основните дейности на Асоциация Еврорегион Данубиус.С тях се цели  социално-икономическо развитие на общините; взаимно сътрудничество в областта на околната среда; разработване и прилагане на общи стратегии; разширяване на културните контакти и др..

В последвалата дискусия бе взето решение първият съвместен проект да бъде по приоритетна ОС 2 Зелени региони на Програмата Интеррег V-A.

На официалната церемония от българска страна официални гости бяха  заместник областният  управител на Област Русе Явор Янчев, кметът на община Сливо поле, общински съветници. 

От румънска страна присъстваха  Думитру Гаврила, заместник председател на Окръжен Съвет Гюргево,  експерти от Дирекция “Международно сътрудничество, стратегии и проекти” в Окръжния съвет, представители на общинската администрация на община Гряка и местни производители.

Община Гряка има 2543 жители. Тя е старо погранично населено място, естествено привлекателна с географското си положетние, намираща се само на 9 км от река Дунав, в югоизточната част на окръг Гюргево. На територията на общината има има изкуствени езера, представляващи потенциал за развитие на риболов и туризъм.  Релефът  на общината представлява   съвкупност от подходящи  за зърнени култури площи,  естествени тераси и плата идеални  за отглеждане на грозде и лозови насаждения, както и овощни дървета. Географското положение , почвата и климата са допринесли Гряка да стане известна с големите си площи засадени с  лозя, а това от своя страна е допринесло  за създавнето на  Станция за изследване на винарството и лозарството – Лозарство Гряка.                             

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари