Бракът спасявал от алкохолизъм

0
Самотните хора посягат към чашката по-често
Самотните хора посягат към чашката по-често Снимка: Thinkstock

На всички, или на повечето мъже им е познат страховитият поглед, който половинката им хвърля, когато вържат езика или обърнат няколко чашки/бири в повече.

Като за повечето неща на този свят и за това си има научно обяснение.

Учени от Университета на Вирджиния в САЩ са установили, че самотните хора посягат към чашката по-често и пият алкохол в по-големи количества, отколкото тези, които са встъпили в брак. Психолозите са представили резултатите от работата си в доклад, публикуван в Journal of Family Psychology, разказва Ureport.

Учените са изследвали поведението на еднополови двойки при 2425 хомозиготни (т.нар. истински) близнаци, от които 1618 двойки са сестри, а 807 – братя. Тъй като тези близнаци са се развили от една единствена зигота (оплодена яйцеклетка), те имат един и същ набор от гени.

Това елиминира генетичната предразположеност от зависимост към алкохола, както и въздействието на възпитанието.

Участниците попълват въпросник, в който отбелязват семейното си положение (женен, разведен, вдовец, сами или живеещи с партньор), както и нивото на консумация на алкохол. Психолозите са изследвали данните и са установили, че женените хора и тези, които са в съжителство с друг човек, пият по-малко от тези, които са разведени или са загубили съпруг/съпруга.

Наред с това се оказва, че човекът, който е в съжителство, употребява повече алкохол от семейните, но по-малко от самотниците.

Учените също така са установили и друг интересен модел. Когато създадат семейство, хората пият по-рядко и по-малко, но когато връзката приключи, честотата на консумация на алкохол остава на ниско ниво, въпреки че обемът му се увеличава.

Психолози смятат, че бракът наистина помага за намаляване на употребата на спиртни напитки. Възможна причина според изследователите е, че съпрузите един друг контролират поведението си.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари