Боже, не им давай пълен мандат!

2
Повечето правителства на прехода бяха изключително ефективни в... кражбите и съсипията, но имаха опозиция
Повечето правителства на прехода бяха изключително ефективни в... кражбите и съсипията, но имаха опозиция Снимка: БГНЕС

Потенциалът на 44-ата парламентарна дупка да се окаже една от най-дълбоките в парламентарната ни история не е за подценяване.

Тържественото заседание за клетвата на новите избраници беше открито подобаващо от най-възрастния депутат Тома Томов. Докато журналистът с агентурно минало опъваше паралели с бунтовното събрание в Оборище, мрачното ни раздвоение бе подсилено от заявката на ГЕРБ за пълен управленски мандат. Щели да се оттеглят предсрочно само ако управленската формула доведе страната до застой. Не знам на кое му викат застой, пък и у нас напредъкът  обикновено си е чиста проба назадък. А оценката на Цветан Цветанов, че "хората са избрали рационален управленски модел" може да бъде разчетена така - едни и същи се застояха вече три десетилетия във властта, защото единственият избор на електората беше изначално ирационален.  

Та ГЕРБ нямало да правят популистки политики, а само това, което могат за изпълнят. Какво ще прави в такъв случай лидерът им Бойко Борисов, защото те направо му връзват ръцете с това обещание. А ето и приоритетите им - съдебна реформа, борба с корупцията, повишаването на жизнения стандарт, образованието, здравеопазването и националната сигурност. Все сфери, в които се провалиха тотално в предишните си два мандата. Така че защо да не опитат отново? Щели да работят и за промени в изборното законодателство, но там работата край няма - направо блъскат до припадък.

Корнелия Нинова пък остана без дъх да повтаря, че БСП била алтернатива на ГЕРБ. Състезанието не било приключило, намирали се на полувремето. Ние пък сме убедени, че мачът е отдавна свирен и се играе от един отбор - различни са само цветовете на екипите. Как иначе да разбираме думите на Нинова, че "няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ". Докато се канят да продължат състезанието, щели да борят високата смъртност и ниската раждаемост с национално съгласие. Сядаме, съгласяваме се по тези въпроси и мъртвите оживяват, а децата започват да се раждат от само себе си.

Алтернативата на БСП била най-сериозна в политиката по доходите и борбата с бедността. Защо да се увеличават само минималните пенсии, като трябва да се индексират всички. Нужни били някакви си 800 млн. лева! А само от контрабандата, сивия сектор с горивата, злоупотребите с обществените поръчки и ниските концесионни такси бюджетът губел ежегодно над 7 милиарда. Сякаш червените велможи в партията на Нинова никога не са били на власт и нямат отношение към тези факти. Същи пролетарски херувими с нулев принос за грабежите на прехода и "паралелната държава".

В тази обстановка "Обединените патриоти" се чувстват комфортно. Хем могат да искат, хем ако не стане, големият в коалицията да му мисли. И на ДПС не им е зле в опозиция, след като отлюспиха врага с партиен билет в лицето на Местановия ДОСТ. Обръчите остават незасегнати, порциите се раздават целево, Пеевски си е на линия с парламентарен имунитет дори погостува в парламента за полагането на клетвата. А обединителният им патриотизъм с образа на Левски определено ги брани от захапката на националистите.

Интрига има само около загадката Марешки. Аптечно-бензиновият бизнесмен отказа да прочете написаното му слово с въпроса "Какъв е смисълът от всичко това, от този театър, да не кажа цирк, ако няма полза за българския народ?" Щом го правят всеки път отново, значи има смисъл. Заявката на "Воля" да работи за правителство, което да е "в пъти по-ефективно" от всички досега, обнадеждава. Така и не се намери държавен орган, който да разкрие ценовите му фокуси, но пък това спомогна да се замете картелът на цените и данъчните врътки при горивата като цяло. 

Да напомним все пак, че повечето правителства на прехода бяха изключително ефективни в... кражбите и съсипията, но имаха опозиция. Сега поне за цвят дори и десните ги няма, след като настъпиха за кой ли път мотиката. Та едва ли някой ще повдига парламентарно незначителни въпроси за няколко милиарда като фалита на КТБ. Но все пак ще се изпокарат - рано или късно, в това е надеждата.

Автор: Огнян Стойчев / БАНКЕРЪ

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари