Борят безводието в Перник с вода от пещери

0
Дали идеята е приложима все още не се знае, призна Петя Аврамова
Дали идеята е приложима все още не се знае, призна Петя Аврамова Снимка: БГНЕС

Експерти са направили различни предложения за справяне с кризата с водата в Перник, като едно от тях е и черпене на вода от пещери.

Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова, която представи информация за проблемите във ВиК сектора пред народните представители от ресорната комисия, информира Дарик.

Дали предложенията са приложими обаче не било ясно още, изпратени са по компетентност в министерството на околната среда и водите, тъй като регионалното министерство нямало такъв капацитет, уточни Аврамова.

Тя подробно представи пред депутатите няколкото предложения на експертите.

"Първото е за тестови сондажи във вододайната зона на язовира, които да дадат количеството вода и нейното качество да бъде изследвано, и да се вземе решение дали да бъдат правени постоянни сондажи, от които да се черпи вода от тази вододайна зона при аварийни ситуации и да се подпомага дебитът, който трябва да отиде към пречиствателната станция. Предложението съдържа и водопровод по дъното на язовира, който от сондажите да отвежда водата директно към пречиствателната станция", поясни Аврамова.

Друго предложение е свързано с бента при помпена станция "Крапец", която подаваше вода към високите части на Радомир и бе спряна.

"Там има водохващане и бент, който е направен, за да се осигури резервоар с вода, която да се изпомпва към Радомир. Първото предложение е да се премахне този бент и цялото водно количество да бъде пуснато към язовир Студена", обясни регионалният министър.

Имало и предложение за изчерпване на води от пещери, които палеолози са намерили в района.

Друга идея е да се използва водоизточник при село Друган, който в момента не се използва. Експерти от регионалното министерство ще проверят на място дали това е така.

По време на изслушването стана ясно, че прокурист ще управлява ВиК дружеството в Перник. Това е Камен Каменов, който бил предложен от кмета на Перник като експерт, обясни Петя Аврамова.

Тя алармира, че много аварии стават по водопреносната мрежа, тъй като тя е стара и амортизирана, а непрестанното спиране и пускане на водата водело до нови и нови повреди. Затова и от ВиК дружеството настоявали режимът да бъде с еднократно пускане за деня и да има вода само вечер, но кметът Станислав Владимиров не се съгласил.

Петя Аврамова отново представи данните, че нарушения на водоподаването има в 6 града и 116 села, а причината е продължителното засушаване. Три язовира са с под 50% воден запас - "Асеновец", "Дяково", "Ястребино".

Министърът добави, че приоритет на повереното й министерство ще бъде законът за ВиК, като по нейна прогноза той може да бъде приет следващата пролет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари