Борисов запуши устите на надзирателите с 15 милиона лева

0
Използвайки изпитаната си тактика, Борисов остави седмици наред Цачева да обере негативите с обяснения, че пари за увеличение на заплатите няма
Използвайки изпитаната си тактика, Борисов остави седмици наред Цачева да обере негативите с обяснения, че пари за увеличение на заплатите няма

Премиерът Бойко Борисов запуши устите на надзирателите и съдебните охранители и потуши протеста им, който му смущаваше европредседателството.

Както нямаше пари, така в крайна сметка те ще получат извънредни 15 млн. лв. за по-високи заплати, съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева. На въпрос откъде ще се вземат средствата, тя отговори лаконично: "От държавния бюджет."

Използвайки изпитаната си тактика, Борисов остави седмици наред Цачева да обере негативите с обяснения, че пари за увеличение на заплатите няма. Във вторник обаче е приел синдикалните лидери в кабинета си, без да дава гласност на това, и им е обещал исканите средства. В резултат протестите спират, пише Вестник СЕГА.

При премиера протестиращите първо са се съгласили на предложените 6 млн. лв., с които да се изравни допълнителното заплащане. След това Борисов е поел ангажимент за допълнителни 9 млн. лв.

По същия начин премиерът потуши и полицейското недоволство в началото на годината. След като служителите на МВР заплашиха, че ще протестират при посещенията на лидерите от ЕС, часове преди откриването на европредседателството той им обеща 100 млн. лв. за заплати и тушира напрежението. Тези пари още не са гласувани от кабинета.

От няколко седмици Цачева се кълне, че работещите в затворите и съдебните палати могат да получат единствено 5% увеличение на заплатите, тъй като толкова са заложени в тазгодишния бюджет. Тезата на протестиращите беше, че не е редно полицаите да получават по 15-20% скок, а те - едва 5%, след като също работят по Закона за МВР. От синдикатите многократно обясняваха, че от години изостават не само в основните, но и в допълнителните си възнаграждения в сравнение с МВР. Така например заплащането за работа в специфични условия между МВР и правосъдното министерство е 100 лв. по-малко на човек, отколкото в полицията.

Как точно ще бъдат разпределени парите, трябва да се реши на допълнителна среща със синдикатите следващия четвъртък. Преди това в петък профсъюзите свикват заседание на управителния си съвет, на което да решат дали да приемат предложенията на правителството. Насрочените за тази седмица протести в затворите и следствените арести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора обаче са отменени.

Според Цачева увеличение ще получат тези, които работят в най-тежки условия. Договорката била да се постигне еднакво увеличение за сходни позиции с тези в МВР. Според министъра в тежки условия работят тези с пряк контакт със затворници и подсъдими. Службата им е непривлекателна, защото има голямо текучество, обясни министърът. "Непрекъснато се обявяват конкурси за свободните бройки, заемат се, но след месец-два млади хора търсят друга реализация", обясни тя. По последни данни в дирекция "Изпълнение на наказанията" работят 4320 души, а в "Охрана" - 1338 души. Основната заплата е 650 лв.

Само преди няколко седмици Цачева бе на мнение, че няма пари за увеличение на заплатите. Смяташе го дори за нереално. По същия начин се държеше и вътрешният министър Валентин Радев, докато полицаите плашеха с протести. "Не разбирам защо синдикатите протестират", заяви в един момент той, а след това каза, че се е уморил от тях. Накрая Борисов извика недоволните в кабинета си и им обеща още пари, докато вътрешният министър бе на посещение в Брюксел.

РАЗДВОЕНИЕ

"Не мога да им отговоря утвърдително за 20% увеличение на заплатите. Такъв е законът, това са числата, които се съдържат в средствата на държавата, които са разпределени."

Цачева, 7 февруари

"Няма как да бъде изпълнено искането за 20-процентно увеличение на възнагражденията на служителите в затворите и съдебната охрана."

Цачева, 24 февруари

"Синдикатите искат 20 на сто увеличение, каквото за настоящата година няма как да стане, няма такъв процент увеличение и в системата на МВР. Срещнахме се и с финансовия министър и синдикатите на надзирателите, Владислав Горанов им предложи още 5 на сто увеличение над вече полученото от 5%, което сумарно е 10%, но синдикатите отказват."

Цачева, 2 март

"Благодаря както на премиера Борисов за това, че исканията на синдикатите бяха чути, така и на самите ръководства на синдикалните организации за това, че в нито един момент не спряхме диалога и търсихме възможните варианти за решаване на исканията им."

Цачева, 21 март

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари