Борисов предлага компромис за тировете

0
Връщането всеки месец при жената - по желание на шофьора, ще може да се спи в камиона, не само на хотел
Връщането всеки месец при жената - по желание на шофьора, ще може да се спи в камиона, не само на хотел

Връщането всеки месец при жената - по желание на шофьора, ще може да се спи в камиона, не само на хотел.

Компромисен вариант на новите правила за международните превози предложи на неформалното заседание на евролидерите в “София Тех парк” премиерът Бойко Борисов.

Предложението е изработено съвместно от Президентът на ПЕС Сергей Станишев посрещна левите премиери преди Срещата на върха на ЕС - Западни Балкани, в София. Сред тях бе и Зоран Заев, който бе похвален от Станишев, че е направил много за Македония, пише 24 часа.

България и Европейската комисия, обясни Борисов. Желанието на България е да се постигне пълен консенсус и разговорите трябва да продължат, докато това стане, каза премиерът след срещата си с испанския министър-председател Мариано Рахой.

Направените досега предложения, които се подкрепят от френския президент Еманюел Макрон, са в услуга на големите превозвачески фирми, които са френски, допълни Борисов. Испанският премиер подкрепи позицията му.

Връщането при семейството веднъж на всеки три седмици да не е задължително, а само право на шофьора на тир, предвижда един от компромисните текстове, които предложи Борисов, разказа транспортният министър Ивайло Московски. Пакетът, подкрепен от Макрон, предвижда завръщането да е задължително.

Плащането на надница според заплатите в Западна Европа, а не български командировъчни на шофьорите да започва след 7 последователни дни на път, е второто компромисно предложение. Според досегашните предложения се брояха общо 7 дни в месеца, а не при един курс.

При плащането на заплатите обаче трябва да се обмисли дали ще има обща европейска ставка, дали ще е на почасова или на ниво минимална работна заплата, каза Московски.

Третото предложение предвижда шофьорите да продължат да ползват кабините на камионите за почивките си. А задължението да почиват в хотел да стане, когато бъдат изградени паркинги, на които тировете да бъдат добре охранявани. Тези паркинги трябвало да бъдат построени с финансиране от европейския бюджет.

Трябва да се търси справедлив баланс, както бе направено с директивата за командированите работници, защото някои от предложенията са неприемливи за българските превозвачи, каза и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той обясни, че българските евродепутати имат обща позиция и разделението в ЕП по темата не е на политически семейства, а на национални групи. Но решаваща роля за окончателното решение ще имат правителствата.

“Капризите на американския президент Доналд Тръмп се добавиха към възхода на Китай и агресивната Русия”, каза преди разговорите председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Евролидерите трябваше да обсъдят позицията на ЕС след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и опасността между Америка и Европа да се разгори търговска война.

Меркел закъсня за ЕНП, премиерът тревожен Италия да не напусне еврозоната

Притеснявам се Италия да не поиска да напусне еврозоната, което ще е истински голям проблем.

Това заяви премиерът Бойко Борисов минути преди старта на срещата на върха на ЕНП - Европейската народна партия, в резиденция “Бояна” по повод очертаващото се евроскептично правителство в Рим. Дойде и бившият премиер на Италия и лидер на “Форца Италия” Силвио Берлускони.

Избрахме си най-трудното - Западните Балкани, подчерта още министър-председателят по повод приоритетите на българското председателство.

“Приветствам свършеното от българския министър-председател. Българското председателство е изключително силно. Тук сме, за да подкрепим нашия приятел”, заяви лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол в началото на срещата на върха на ЕНП. “Днес не говорим за ляво и дясно. Благодарен съм на всички колеги от целия ЕС и на колегите от Западните Балкани”, подчерта Борисов колко е важно, че всички са се събрали. Рисковете за Европа от приемането на 6-те държави от региона са нула. В противен случай щяло да стане като с конфликтите на Балканите с хилядите жертви и още ненамерени гробове. “Ако ние не се прегърнем и обгрижим Западните Балкани, ако не им помогнем - да, много от тях не са готови, тогава няма какво да се сърдим - в тези страни влиянието на САЩ, на Русия, Турция, Китай и Саудитска Арабия ще бъде много по-голямо, отколкото това на Европа”, предупреди премиерът. И добави, че се надява президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи.

Борисов призна, че се притеснява от излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и от жертвите, до които се стигна вследствие местенето на американското посолство в Йерусалим.

На срещата на върха в “Бояна” дойдоха председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейския парламент Антонио Таяни, лидерът на ЕНП Жозеф Дол, генералният ѝ секретар Антонио Лопес, лидерът на депутатите от ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, президентите на Португалия Руи Рио и на Кипър Никос Анастасиадис, канцлерът на Австрия Себастиан Курц, премиерите на Унгария Виктор Орбан, на Хърватския Андрей Пленкович и на Ирландия Лео Варадкар, председателят на опозиционната гръцка “Нова демокрация” Кирякос Мицотакис, както и лидери на Балканите - сръбският президент Александър Вучич, Бакир Изетбегович от председателството на Босна и Херцеговина, албанският опозиционен лидер Лулзим Баша, косовският вицепрезидент Лютфи Хазири, лидерът на македонската ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски.

“Благодаря на Вучич за усилията. Вярвам, че заедно ще намерим правилния път за Западните Балкани и региона”, заяви Борисов. А Туск нарече “моя голям приятел”. Германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към колегите си от европейската десница по-късно заради проблеми с полета.

По-рано вчера Манфред Вебер посети централата на ГЕРБ и НС, където се срещна с лидера на депутатите на партията и с цялата ѝ парламентарна група. Благодарение на Борисов днес всички в Европа говорят за Западните Балкани, каза Вебер. Похвали усилията на премиера за защита на външната европейска граница. Цветанов пък напомни, че това е човекът, който виваги е лобирал в Брюксел за България, включително за отпускането на 160 млн. евро за българо-турската граница преди година и половина.

Вебер похвали Цветанов за успеха с приемането преди 2 месеца именно на форум в София на процедурни правила за контрол над Европол от страна на националните парламенти и на ЕП.

Станишев: Срещата за Западните Балкани е успех, България става регионален лидер

“Срещата в София между ЕС и Западните Балкани е историческо събитие за целия регион. И България може да се гордее, че като нова страна - член, на ЕС се превръща в регионален лидер, който може да помага на другите по този път. Радвам се, че съм част от него.”

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев при старта на координационната среща на левите премиери преди неформалния съвет снощи. Станишев посрещна в столичната галерия “Квадрат 500” премиерите на Португалия Антонио Коста, на Малта Джозеф Мускат, на Македония Зоран Заев, на Гърция Алексис Ципрас и на Черна гора Душко Маркович. На срещата бе и соцлидерката Корнелия Нинова.

За първи път от 15 г. темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е централна за ЕС и това е успех за българското председателство, призна президентът на ПЕС. Надявам се, че през юни Европейският съвет ще предприеме мерки за стартиране на преговорите с Македония и Албания, заяви той.

Важно е двете страни да си свършат добре работата - Западните Балкани имат много да наваксват и да реформират, но ЕС трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да окуражават този процес, допълни той.

Станишев похвали левите лидери от региона, че създават позитивна атмосфера в региона. И даде пример със Зоран Заев, който за 1 г. видимо променил Македония. Похвали и Заев, и Алексис Ципрас за усилията им за намиране на решение на езиковия спор, който се точи 30 г. между Македония и Гърция.

ПЕС: Трагична грешка е позицията на БСП за Истанбулската конвенция

БСП направи трагична грешка, като застана против Истанбулската конвенция - международен закон, който е за защита на жените от домашно насилие. Това заяви заместник генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек преди срещата на левите премиери, на която присъства и соцлидерката Корнелия Нинова.

Сергей Станишев винаги е имал ясна позиция против консервативните сили, които се обявяват против Истанбулската конвенция, каза Филибек. И обясни, че БСП с позицията си са “малцинство от 1” в ПЕС. Въпросът не се отнася до Станишев в такава степен, в каквато се отнася до БСП, обясни Филибек.

Станишев има много високи шансове за нов мандат начело на ПЕС, прогнозира Филибек. И обясни, че лидерът е направил много и за партията, и за включването на Западните Балкани като централна тема за ЕС. Като особена заслуга посочи въвеждането на младежката гаранция по негова инициатива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари