Борисов пак поиска Черно море да е за платноходи на среща с Медведев

0
Посочил е и интерес за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи
Посочил е и интерес за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи

"Винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи – зона за мир".

Това каза за пореден път премиерът Бойко Борисов в началото на среща с руския премиер Дмитрий Медведев, която се състоя рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан. Протоколното видео от началото на срещата е разпространено от правителствата информационна служба.

Борисов е изтъкнал интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО. Той е акцентирал върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика, информира Дневник.

Според правителствената информационна служба енергийната тема е била сред акцентите на разговора. Борисов е отбелязал, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. Българският министър-председател е подчертал, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС, а България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Пред Медведев, Борисов е обърнал специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център "Балкан".

На срещата е била обсъдена възможността за реализация на АЕЦ "Белене" при поставените от българската страна условия. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август.

Според Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" можела да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Борисов е посочил интерес за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Междувременно украинската държава агенция УНИАН съобщи, че Руската федерация е блокирала до 19 август пет зони в Черно море с площ от 118 570 квадратни километра, което повече от четвърт от територията на морето за военни учения.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари