Борисов и Рашков си дадоха таймаут от делото за клевета

0
Ако в следващите 6 месеца никой от двамата не поиска съдебният процес да продължи, той ще бъде прекратен
Ако в следващите 6 месеца никой от двамата не поиска съдебният процес да продължи, той ще бъде прекратен Снимка: БГНЕС / БТА

Ако в следващите 6 месеца никой от двамата не поиска съдебният процес да продължи, той ще бъде прекратен

Делото, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу бившия служебен вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, вчера е спряно от Софийския градски съд по искане на двамата. Това отговориха от съда на въпроси, зададени от вестник "Сега".

След като двамата са се съгласили на тази стъпка, съдът няма друг избор освен да спре процеса. Адвокатите им, които са се явили в залата, не са обявили мотиви за този ход, което и по закон не са длъжни да направят. В следващите 6 месеца всяка от страните може да поиска възобновяване. Ако никоя не го стори обаче, процесът ще бъде прекратен.

Спирането е поискано от защитата на Борисов в понеделник. Адвокатът на Рашков вчера не е възразил.

Делото на Борисов срещу Рашков беше заведено още през ноември 2021 г. и за вчера беше насрочено първото му заседание.

Лидерът на ГЕРБ настоява да получи 27 000 лв. обезщетение, а поводът да се почувства засегнат, е че говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала "Хемус", докато беше министър, Рашков каза пред репортерите: "Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов, и с този собственик на тази банка, Бойко Борисов е имал общи фирми".

Преди да заведе делото, Борисов няколко пъти призова Рашков да се извини за "клеветите си". "Кажете коя е банката, за да мога да Ви осъдя. Да може и банката да се защити. Ами ако е голяма банка, чуждестранна, става дума за много пари и те ще го осъдят. Хайде каймата от хора, която явно съм ял, може вече да се е похарчила, да каже сега името на банката", настоя Борисов.

Рашков пък тогава коментира, че почти не познава Борисов, когото е виждал два-три пъти по служебни поводи. "Ако Борисов е завел дело срещу мен, изглежда са му свършили пачките с евро в чекмеджета и иска по някакъв начин да забогатее чрез мен. Няма да стане това", каза Рашков.

Отделно партия ГЕРБ съди Рашков за 100 000 лв. В този процес бяха разпитани Делян Добрев и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Ивайло Мирчев от "Демократична България", както и евродепутатът от БСП Елена Йончева. Искът на партията на Бойко Борисов беше заведен след изявленията на Рашков като министър за парите от магистрала "Хемус" - че "между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ "Хемус", са се насочвали към ГЕРБ". Това дело е насрочено за петък и засега няма изгледи да бъде спряно по същата схема.

Юристи коментират, че подобни дела са опит за почистване на нечий имидж, но всъщност в гражданския процес няма как да се доказват престъпления - няма начин нито начин да се установи, че едно престъпление е извършено, нито, че не е извършено. Т.е., най-грубо казано, гражданският съд няма как да събира доказателства за тези 30-40% от парите за "Хемус".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари