Борисов да не се прави на ощипана госпожица!

1
Интервю с маестро Кристиян Коев
Интервю с маестро Кристиян Коев

- Какво мислите за последните събития, които се развиват около казуса КТБ?

К.К.: От това, което излиза в медийното пространство всяка страна води война с инструментите, с които разполага. Всяка от страните гледа да внуши на хората колко е права и колко е чиста в този казус.

- Има ли чисти?

К.К.: Според мен не! Просто става въпрос за много пари. Тук вече се питаме кой ги е присвоил и колко законно го е направил?

- Казвате ЗАКОННО – възможно ли, е това?

К.К.: Разбира се! Законите не са перфектната панацея, те се създават от хора и когато някой знае как да борави с тях, то това, което ние наричаме кражба е просто законна сделка. Вече въпроса е дали участниците са познали метода на белите якички или са го направили по метода на бухалката. Цветан Василев предприе действия да си търси правата чрез подкрепата на други държави.

- Той невинен ли е?

К.К.: Трудно е да се твърди, че някой е невинен. Все пак не трябва да забравяме, че в неговите ръце беше дадена огромна финансова власт от държавата, тоест от политиците. До колкото си спомням се говореше, че се стреми и към политиката за да придобие политическа власт. Това разбира се, е безкрайно опасно. Никъде по света такава комбинация не е позволена. Доста преди фалита на КТБ в интервю съм изказал мнение, че задкулисието няма да му позволи концентрация и на двете власти в едно. Тогава Василев беше най-важния човек в държавата и на никой не му се вярваше, че ще му бъде попречено. Да не забравяме, че в онези времена от всички партии седяха на килимчето пред неговия кабинет.

- А какво мислите за това, че Василев обвинява Пеевски и Главния прокурор?

К.К.: Той, до колкото си спомням обвинява и други лица между, които е и премиера Бойко Борисов. Премиерът дължи тежки отговори на народа по случая КТБ, дружбата му с Пеевски и избора на Главен прокурор Цацаров. Да не се прави на ощипана госпожица при положение, че всеки знае, когато държавата иска - може с цялата си властова мощ. Или въпроса - „Като се погледне в огледалото, кого вижда?“ - важи с пълна сила. Е, КОГО ВИДЯХТЕ В ОГЛЕДАЛОТО, Г-Н ПРЕМИЕР? Между другото Борисов мълчи по случая, което ме води на мисълта, че ще се опита да се разграничи от Пеевски и Цацаров. Не зная дали ще му се получи след многото лъжи, които изказа през последните години.

- Например?

К.К.: Например в един сутрешен блок обяви,че момчето си отива. Да не говорим, че на никой не му направи впечатление недопустимият от политическо лице , оглавяващо държавата да говори и занимава с някакъв бизнесмен. За да се случи това, значи има много гнило в неговите отношения с бизнеса.

- Това не е ли, нормално?

К.К.: За мен е нормално, че премиер на държавата е премиер и съблюдава ползването на нашите финанси и права като граждани. Симбиозата на бизнес лица с премиер, означава съмнение за мафиотска структура, а това респективно, когато се осветли е крах за политиката и скандал, който води до промяна на ситуацията, да не говорим, че когато се е случвало някъде политика сам си е тръгвал.

- Има ли, такива случаи в света?

К.К.: Разбира се! Ще дам пример с Италия: Преди години избухна огромен скандал „АФЕРАТА Р2″ или просто казано - правителство в правителството. Лицата като министри и премиер не решаваха нищо, а други хора, които седят зад тях и се облагодетелстваха. Последваха арести, убийства и самоубийства.

- С какво се различаваме в момента от този казус в Италия?

К.К.: Тук не е важно коя партия управлява, а са важни власт и пари. А и от хората никой не се интересува.

- А за Пеевски какво Ви е мнението?

К.К.: Пеевски е създаден от задкулисието да е събирателен образ на всичко негативно. Нали разбирате, че преди бяха опитни агенти, а сега спасители и демократи,  които знаят, че заради безобразията и алчността, която е безгранична, трябва да има събирателен образ да канализира омразата на обществото и да не гледаме в тяхната паничка. Може би дори Пеевски не е подозирал в какво ще го превърнат. Предполагам, че вече си е дал сметка. Вижда се, че като бизнесмен е добър. Проблема е, че дивидентите отиват в други хора.

- И тук е въпроса - КЪДЕ? Кой управлява реално държавата и на кого е удобен образа на Пеевски да се крие зад него?

К.К.: Това са въпросите, които трябва да се задават до получаване на отговори. Разбирам, че журналистиката е да отразяваш и задаваш въпроси, но някак си удобно тези въпроси не се задават и не се рови до получаване на отговор.

- Защо според Вас на ключови постове в държавата не се дават на качествени хора с потенциал? Дори задкулисието да решава кой къде да бъде, защо кадрите са толкова зле? (смее се)

К.К.: Нима не знаете, че в България няма никакво значение колко можеш?! Манталитета на задкулисието, воден от собственото си битие е, че ако няма компромат срещу теб не можеш да просперираш. Това им дава сигурност за лоялност.

- Искате да кажете, че всички са така?

К.К.: Повечето. Затова са като свински черва.

- Казахте, че трябва да се задават неудобни въпроси и затова ще задам такъв на Вас. Защо работехте за ДПС като все повече остава впечатлението в обществото, че точно там водят следите на задкулисието?

К.К.: За мен това не е неудобен въпрос. Знаете, че дълго време не живеех в България. Явно съм изпуснал доста неща от българския преход и събития. Живота ме сблъска с българската реалност по време на протестите през 2013,2014г., когато ме арестуваха. Тогава усетих какво е да не ти се зачитат елементарни човешки и граждански права. Твърдя, че на улицата бяха излезли хора от различни сфери и всякакви партии или симпатизанти - граждани без политическа ориентация, въобще народа беше излязъл с надеждата да се промени нещо и да се зачитат техните лични права и свободата да ги отстояват. Видях в процес на исканията на протестиращите, че не могат да се формулират единни искания, с които да започнат процес на промяна. Разбира се на първо място законодателна промяна,живееки в правова държава. Явно силите до този момент,непознати за мен пречеха на този процес. Тогава все още не го осъзнавах,но разбрах,че ако искаш промяна тя е в политиката или въоръжено въстание. Тогава заявих,че ще се впусна в политиката. За да се случи това и да създадеш нещо твое,с което да следваш желанието си за промяна трябват много пари. Е, такива нямам. Тогава реших да ползвам съществуващата политическа сила. Огледах се и ми направи впечатление една малка партия,прохождаща като име за моите разбирания. Казваше се СЕК  и беше за европейско развитие на малкия и среден бизнес. А кандидат-депутати бяха млади, неизвестни и ентусиасти.

Това беше за мен първият сблъсък със задкулисието. Оказа се, че тази партия е партия на управляващите срещу,които протестирах. Тъй като документите бяха подадени за кандидат - депутатите, а по закон след това не можеш да се откажеш. Призовах симпатизантите ми да не гласуват за мен, обяснявайки им причината.

- А защо след това ДПС?

К.К.: След случая със СЕК реших, че нищо няма да се промени ако не започнеш да прокарваш идеите си през голяма партия. Алтернативите, както знаете не бяха много. Към онзи момент отказах на БСП още по време на протестите. Година по-късно Лютви Местан ми предложи и бях впечатлен от неговите възгледи. Самата програма на ДПС, а и името й съдържаха това, което исках, а именно да се спазват правата и свободата на всеки български гражданин. Разбира се не само на малцинствата, а на всеки един. В същото време в лицето на Местан виждах човек, който наистина иска промени и направи такива като: категоричният евроатлантически път на България без колебания, това, което се обещава на избирателя да се осъществява в реалност, вкарване на контрол от гражданите на всеки кмет като се отчита пред същите задължително на шест месеца, обяснявайки какво е направил и какво не и какви са пречките, ДПС да не бъде партия, представляваща само малцинствени групи, а да защитава правата и на мнозинството българи. По негово време много българи го разбраха и припознаха, че в  ДПС не се допуска фашизма в политиката и властта. Да не се купуват гласове, а да се прокарват политически идеи, които са достъпни до народа.

Между другото последните избори, които бяха под негово представителство не се изкара една стотинка, а резултатите бяха впечатляващи, включително и от места, където населението беше само българско. Добросъседство с държавите около България и близки бизнес отношения с Турция. Задължително влизане на други балкански страни в ЕС, което осигурява спокойствие на Балканите.

До последният ден като председател работеше в тази посока. Много от нещата,които правеше или искаше вътрешно партийно му пречеха. Ако продължаваше в тази посока ДПС щеше да е най-достойната партия! Виждах как се съпротивляваше ръководството с повечето желания за промяна, но както се разбра в последствие желанието й да бъде клон на КГБ надделя. Е, мисля, че Ви отговорих защо точно там! Интелектът на Местан и това, че имаше чуваемост откъм идеи и осъществяването им на практика. Нали разбирате какво значи за кметове да се отчитат пред съгражданите си ,задължително да го отговарят на всички неудобни въпроси, трудно би минала голяма кражба… (смее се)

Източник: Гергана Вълчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари