Борисов вижда много арести заради КТБ

0
Борисов: До края на следващата седмица ще има синдици в КТБ
Борисов: До края на следващата седмица ще има синдици в КТБ

Много работа на прокуратурата и много арести вижда премиерът Бойко Борисов във връзка с КТБ.  "До края на следващата седмица ще има синдици в КТБ", обяви той днес пред журналисти в Добрич.

"Радвам се, че всички политически партии, след като ни върнаха синдика, който фондът предложи, разбраха, че нещо в съда се бави с темпове и става толкова бавно. Те казаха, че в най-добрия случай синдици ще има през април. Виждате през това време как заводите променят своите притежатели, а те ги променят, защото банката няма синдици. Затова във вторник, щом се обнародва във вестника - до края на седмицата ще има синдици", подчерта премиерът.

Борисов коментира, че те ще оспорят всички сделки, които са направени, "защото правителството е заявявало многократно, че цесии не може да има". „Как може да се прехвърля собственост, при положение, че държавата е дала над 3,5 милиона лева досега?", попита премиерът.

„Съгласно закона като най-голям кредитор първи отиваме на опашката и се овъзмездяваме с това, което има, сиреч огромните компании, които са там. Тези пари влизат в бюджета, тъй като сме дали парите назаем и с тях догодина ще правим магистрала „Хемус", добави Борисов. И подчерта, че тези пари са на гражданите и са необходими на страната.

Министър-председателят каза още: Оттук нататък прокуратурата ще има много работа и ще има много арести, ако са допуснати подобни неща от страна на квестори и на БНБ. „Твърдят, че не са. Никого не обвинявам. Просто ще изчакаме във вторник да се обнародва законът. Всички политически партии изпратиха експерти и до един гласуваха, защото осъзнаха, че всъщност се готви грабеж. Държавата и парламентът в момента са като стена това да не се случи и се надявам веднага и прокуратурата да се самосезира и да започне да действа", посочи Бойко Борисов.

Според премиера до няколко месеца ще се види разлика и в борбата с корупцията, и в борбата с контрабандата и тя ще има материални измерения.

Изборите в Сърница

"Стабилността за България е жизненоважна. Ние сме в една война на пропаганда, война на интереси, а България е изключително важна за много страни, да сложат нова политическа класа, която да измени курса й. Пожелавам успех на всички кандидати на балотажа в Сърница. Който и да спечели трябва да му се радваме", коментира Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че е против да се правят такива малки общини, "защото сега трябва да имат бюджет". "Те нямат местни данъци, от къде ще формират бюджет, но така или иначе е направено. Да знаят, че и след утре животът продължава. Трябва всички заедно да си подадат ръка и да работят. Да им помогнем и ние, който и да е кмет, и така да дойдат и другите местни избори", каза той. 

Ние и Румъния

"Единственото, което решава въпросите е политическата воля. Само до преди година и половина докладът за съдебната система на Румъния, беше нa 6 месеца. По време на моето управление, за България беше на година и половина, сиреч три пъти ние бяхме по-добри тогава. Само за година време ни върнаха така, че да дават за пример Румъния", засегна и тази тема премиерът.

И добави: "Аз съм много близък с техния президент и с премиера им. Познавам ситуацията в Румъния много добре, но моят пример е Германия или Холандия. Това са държавите, които искам България да гони. Няма да станем като тях, но ще бъдем средноевропейска държава".

"Изчакайте да видите Румъния в следващите години. България мина през този път. Помните ли 1990-1991 г., когато махалото от най-крайната си точка, а именно зависима съдебна система, беше пратено точно в обратната страна - сто процента независима съдебна система. След това беше направена служба ЦСБОП. Помните ли това време? Това щеше да е свръхслужбата, която да унищожи организираната престъпност и корупцията. След нея беше направена ДАНС. Видяха, че и така не става. Какво направиха - „СвръхДАНС". Резултатите ги видяхте за една година. След това се направи БОРКОР и Специализирана прокуратура само по корупция и специализиран съд. Единственото, което решава въпросите е политическата воля", отново подчерта Борисов.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари