"Борисов 3" е правителство на скандалите и корупцията

0
НДК, Боршош, Суджук гейт не са изолирани явления
НДК, Боршош, Суджук гейт не са изолирани явления Снимка: БГНЕС

БСП дава негативна оценка на 100-те дни правителството "Борисов 3" - това едно правителство на сделката в името на власт за сметка на подменените обещания и излъгани избиратели.

Тези 100 дни върнаха омразата, конфронтацията и разделението в българското общество. Едно пропиляно и загубено време за България.

Това заяви днес депутатът от БСП за България Жельо Бойчев на брифинг в централата на партията, предаде БГНЕС.

Според Бойчев "Борисов 3" е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността - НДК, Боршош, Суджук гейт не са изолирани явления. Те очертават истинския профил на това управление. Всичко се свежда до едно - овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори от българската държава на групировката около ГЕРБ, погром върху околната среда, опит за ограничаване на правата на работещите, изреди той.

Или си част от играта и плащаш, или те смачкваме, а „Суджукът” е само най-циничната част от проявленията на това управление на ГЕРБ, смятат от „Позитано”.

Това правителство започна със скандални назначения - припомням нацистките поздрави, протестите на браншовите организации, бързите обвинения в корупция, започнаха с лобистко законодателство- първия закон за опазване на земеделската земя, който бе внесен от тях, бе оттеглен два дни след това, даде пример Бойчев. Така приключи и тази сесия на НС - със скандални законопроекти, които ограничават правото на българските граждани.

Ежедневно се генерират скандали, социалният диалог е замразен, нарочно се противопоставят синдикати на работодателски организации. Свидетели сме на протести в МВР, заради унизителните условия на работа там. Подобно е положението и в Министерството на отбраната. Хаос има около проектите за модернизация на българската армия, продължи Бойчев. Налице е опит да се разпалва война между институциите в България и да се политизира българската армия, подчерта той.

Депутатът смята, че не са поставени важните въпроси за България от това управление. 100-те дни на "Борисов 3" показаха, че те предпочитат силата пред демокрацията. БСП смята, че България заслужава друг вид перспектива. Протягаме ръка към всеки, който мисли, че битката за България не е изгубена, бе категоричен Бойчев.

При 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки в управленската програма на ГЕРБ аз не виждам как българският гражданин може да се намери вътре, започна изложението си организационният секретар на БСП Кирил Добрев. Когато имаш приоритет –то е ясно, но при такива цифри ти нямаш цел, нямаш нищо, а сбирщайн от програми, писани от чиновници и някой просто ги е преброил, аргументира се той. Повярвайте ми, приоритетите и мерките се четат, но тук нищо не става ясно. Кои административни тежести намаляват - кражбата на бизнес, предопределеността на обществените поръчки, за това, че не се пращат бухалки да смазват бизнеса, кои други, запита Добрев.

Едно е ясно - държавата не създава условия за развитие на икономиката, за по-голяма заетост и по-високи доходи. Сега тъпчем на едно и също място. Да, спаднала е безработицата след като половин България се изнесе оттук. Програмата е пълна с общи приказки.

10 г. тъпчем на едно и също място по доходи, продължи Добрев. Раждаемостта намалява у нас- къде е коалиционният партньор Валери Симеонов, който каза, че всяко трето дете в семейството ще бъде за сметка на издръжка на държавата? Къде отиде този предизборен приоритет и какво се случи с борбата с демографската криза? Не ми се отваря дума за пенсиите, защото казаха, че ще актуализират всички пенсии до 2010 г., в крайна сметка повишиха минималната с 16 лв., продадоха гласа на пенсионерите за 16 лв., посочи Добрев.

В така прокламираната от Борисов дуална система, обучение чрез работа, ще бъдат обучени 400 младежи за 4 години- това е тъжна цифра, защото 400 души на ден заминават само за Лондон, не говоря за другите европейски столици, каза той. И този ангажимент е възможно да не се изпълни, защото до края на мандата може да няма 400 младежи, които да бъдат обучени, категоричен бе Добрев.

Образованието и науката в управленската програма на ГЕРБ са равни на пропаганда и агитация, продължи той. Единственото конкретно нещо тук е двойното увеличение на учителските заплати до края на мандата - кой мандат? Защото Цветан Цветанов каза, че ще има и кабинет Борисов 4, отбеляза Добрев.

100-те дни категорично са загубени за българската отбрана. Модернизацията ще стартира най-рано до края на 2019 г. Тежък е проблемът с недокомплекта- не ни достигат 8 000 войници в армията и тя не е в състояние да изпълнява своите функции. Никой не иска да започва работа с 650 лв. заплата, смята Добрев. Преодоляването на недокомплекта , липсата на войници, при запазване определената численост на българските въобръжени сили в момента , както пише в програмата им, явно някакъв съвършен мозък го е писал това. За какво реформа в МВР говорим, когато преди 1 месец им обещаха на полицаите да им изплатят средствата за дрехи за минали години- проверете дали това е станало, призова Добрев. 6 000 е недокомплекта в МВР, няма полиция в малките населени места, както се обещаваше.

Изминалите 100 дни на правителството протекоха с протести и скандали, заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Всичко останало е обвито в неизвестност и мъгла. И продължи: тази програма на Борисов 3 наистина е чиновническа, защото е писана набързо от експерти. Икономиката е нещото, което ни интересува- тя е всичко, на базата на която си строим планове какво ще правим следващите години. В тяхната програма има две неща,два проблема, които правят впечатление - за административната тежест и за капиталовите пазари.

Административната тежест се превърна в мантра и дъвка, които всички повтаряме преди избори, по време и след избори. Как се разбира дали я има административната тежест или я няма- погледнете какво прави бизнеса, дали инвестира в България или бяга оттук със своите капитали извън страната, където парите ще са на по-сигурно място. Отчетете и колко са преките чуждестранни инвестиции, които само за миналата година са малко над 1 млрд. на фона на пика през 2007-2008 г. , който достигна 25 млрд. За капиталовия пазар- за да го имаме, ни е необходима действаща икономика, защото иначе той какво ще преразпределя, фалирали хотели ли?

Спекулира се с Председателството на България на Съвета на ЕС,почерта Паргов. Чухме какво е мотото- консенсус, конкурентноспособност и кохезионна политика. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не трябва да използваме това събитие за постигане на лични цели и облаги, защото това ни било първото Председателство. Това е пълна глупост- всяка държава използва Председателството, за да трасира пътя на важни за държавата политики, които да създадат перспективи и възможности в бъдеще, за да може тази държава да прави бизнес, пари и да увеличава благосъстоянието си на базата на общия пазар, в който участва. Въпросът за кохезионната политика е на какъв принцип ще ни дадат пари, за какво и колко. С бетони и асфалти трудно се постига устойчив икономически растеж . Председателството е възможност, която трябва да оползотворим, смята Паргов. Защото в противен случай, ако продължаваме политика на Йес-мените, ще стоим отстрани и ще подсмърчаме като бедни сомалийчета, подчерта лидерът на софийските сациалисти.

Темата ЕС е вкарана под графата външна политика у нас. В програмата за външна политика говорим за еврозоната и Шенген. Тези два въпроса са част от провала на предишните правителства на Борисов. Сигурно ще попитате: а, вие, какво предлагате? Ние вече сме го предложили в нашата програма- да се прави бизнес тук, устойчив икономически растеж, със справяне от връхлетялата ни криза. Алтернативният бюджет, който готвим , както каза нашия лидер, се базира на три кита- доходи, образование и сигурност, отбеляза Паргов.

А какво следва след Председателството- а сега накъде, заяви Добрев. След една година пак ще си говорим- да не се окажем в друга ситуация? БСП винаги е била последователна, научихме се да пишем програмите си на по-достъпен език. Мантрата на десните, че държавата е лош стопанин очевидно е била грешна политика, защото икономическият министър Караниколов спомена, че ще подкрепят държавните предприятия. Техният дял в БВП на страната е около 10%, докато в развитите западни страни този процент е 20 и повече.

БСП иска истината за КТБ да излезе наяве - кой как предизвика нейното рухване, за да станат всички нейни активи обект на разграбване, кои политици са замесени в това, отговори Бойчев на въпрос на медия.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари