Борислав Сандов: Възможно е да плащаме на соларни централи, за да не работят

1
Бившият екоминистър обясни и какво се случва при либерализация на пазара на ток
Бившият екоминистър обясни и какво се случва при либерализация на пазара на ток Видео: NOVA

Той обясни и какво се случва при либерализация на пазара на ток

Опитите да се подпомага ВЕИ-секторът идват като отговор на нежеланието да се спре подпомагането на другите сектори, за да има баланс. Дали това е полезно или не – за мен не е полезно. Нужно е да има либерализиран пазар на електроенергия”. Думите са на бившия екоминистър Борислав Сандов в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

На въпрос, свързан с отрицателните цени, дали страната ще плаща на соларни централи да се изключват, когато производството е прекалено силно, а потреблението ниско, Сандов отговори, че това може да бъде логично решение, но при нереформирана система.

"При реформирана система участие на държавата, в основната ѝ роля да гарантира стабилността на мрежата, би трябвало парите за Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" да отиват към енергопреносната мрежа, когато се вижда къде има производство, потребление и съхранение", каза още той и допълни, че България се проваля в енергетиката и за сметка на това определени хора получават бонуси и биват издигани до министри.

Процесът на декарбонизация се случва по естествен път. В България бях линчуван публично едва ли не, че говоря за 40% намаляване на вредните емисии до 2026 г. През 2023 г. постигнахме това”, каза Сандов.

Тази година България изключи една от въглищните централи от топ 3, а през 2026 г. ще изключи и другата. Държавната „Марица Изток” 2, която е на първо място ще започне да генерира все повече загуби. Реалността е различна от това, което ни говорят привържениците на газовата, ядрената, въглищната енергия”, каза той.

Той припомни мнението, че енергията от възобновяеми източници преди десетилетия уж била невъзможна. „Виждаме, че 40% от потребяваната енергия в ЕС е произведена от ВЕИ. За сравнение, от атомни електроцентрали е много по-малко. На глобално ниво едва 10% от тока е произведен от АЕЦ”, обясни Сандов.

По думите му ролята на държавата не е в производство на енергия, не е в определяне на цени, а е в гарантиране на възможността на потребителите и бизнеса да имат достъп до енергия. „Голяма част от енергията ще се продава в чужбина, вероятно ще се плаща за съхранението и за балансирането ѝ. Дълго време България отричаше това, което се случва на международните пазари”, допълни бившият министър.

Относно отпадането на нощната тарифа бившият екоминистър обясни, че ще има промяна. „Когато имаме либерализиран пазар и цените варират през деня, хората с умните си устройства ще пускат пералнята в часовете, когато токът ще бъде най-евтин”, допълни Сандов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари