Борислав Сандов: Ще вдигнем санкциите за замърсителите на въздуха!

0
Първото ми посещение неслучайно е в Русе, изтъкна екоминистърът
Първото ми посещение неслучайно е в Русе, изтъкна екоминистърът Видео: Русе Медиа

Първото ми посещение неслучайно е в Русе, изтъкна екоминистърът

Първото ми посещение неслучайно е в Русе, тъй като както преди 30 години промените започнаха оттук, така и сега оттук може да се случи промяна за България, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, цитиран от Русе Медиа. Той сподели, че още снощи, когато е пристигнал в Русе, е бил свидетел на замърсяването с фини прахови частици. Тъй като утре му предстои парламентарен контрол за въздуха в Русе, а и е получил писмо от граждански организации, е решил на място да се запознае с проблемите и да търси решение заедно с институциите.

Борислав Сандов е имал среща с кмета на Русе Пенчо Милков, с областния управител Борислав Българинов и с екипа на РИОСВ. Той похвали общината за миенето на улиците и заяви, че ще има още процедури, които да позволят на общините да въведат екологични практики. Вече е стартирана възможността да се кандидатства за детски градини, училища, общинска администрация за замяна на отоплителни уреди, за изграждане на зелени пояси за абсорбиране на част от замърсяването, когато то е предизвикано от транспорта, за заличаване на кални петна. Отделно ще има мерки, които ще бъдат за домакинствата по ОП „Околна среда“

Екоминистърът е бил запознат от областния управител с проблема със стърнищата откъм Румъния. Той ще организира среща на междудържавно ниво, за да се реши този въпрос. Българинов поиска още увеличаване на камерите, следящи в реално време за чистота на въздуха в Русе, и създаване на дежурни екипи през нощта към РИОСВ.

В комплексните проверки ще се включват и експерти от други институции, като специално внимание ще бъде отделено на отделяните миризми в атмосферата. Затова ще се наблегне и на органолептичния анализ, като за целта ще се привлекат водещи лицензирани специалисти, обясни министър Сандов.

Той ще настоява да се увеличат драстично санкциите за промишлените замърсители, като внесе предложение в Министерски съвет. „Идеята на тези санкции не е някой да плаща, идеята е те да са възпиращи. Да те е страх от санкцията, за да не допускаш ти да си замърсител, това е идеята. Истината е, че в момента част от тези санкции представляват минимални проценти от дневния оборот на някои предприятия, а те не се налагат всеки ден, както знаете. И те наистина в момента предпочитат, вместо да направят инвестиция, с която да подобрят своята технология, да си плащат, когато ги хванат или да прилагат корупционни методи, за да не ги хващат. Това ще се промени както през контролните механизми, така и през мое предложение за драстично увеличение на санкциите, както са по постановление. В момента мисля, че са между 5 хил. и 50 хил. за тежки замърсявания, което е смешно“, каза Сандов.

Кметът Пенчо Милков поиска да се наложат по-ниски граници на допустимото замърсяване от страна на промишлените производители. „В момента подготвяме екологичен кадастър, който събира на едно място цялата информация за промишлените производства в града ни, какви вещества влизат и излизат от тях“, сподели Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари