Борислав Рачев: Спортната общност в община Русе трябва да е спокойна

4
"С кмета сме на едно мнение, че не бива да повишаваме цените. Нашето желание е сега нещата да останат така както са", заяви директорът на ОП "Спортни имоти"
"С кмета сме на едно мнение, че не бива да повишаваме цените. Нашето желание е сега нещата да останат така както са", заяви директорът на ОП "Спортни имоти"

Борислав Рачев е категоричен, че въпреки по-високите цени на енергоносителите наемите за спортните зали няма да се вдигат

Ето още какво каза директорът на ОП "Спортни имоти" в интервю за Дарик Радио

Г-н Рачев, от 2020 г. сте директор на общинското предприятие “Спортни имоти”, какво успяхте да постигнете досега, как се променя спортната инфраструктура в Русе?

Да, в действителност минаха повече от две години откакто съм начело на “Спортни имоти”. Основната ни цел е да подсигурим и да предоставим едни добри условия на спортистите, на състезателите, да упражняват любимите си спортове, да търсят високо спортно майсторство, и да радват Общината и България с резултати както от вътрешни, така и от международни състезания. Вижте, с оглед на това, което се случи в световен план, пандемията, множество избори, сега и войната, това се отразява и на нашата страна, на нашата община, затова си мисля, че вървим в един положителен тренд, нещата се случват сравнително нормално за възможностите на Община Русе. Доста неща се понаправиха за да се подобри състоянието на спортната база. Спомням си, че миналата година си говорихме с Вас, и сега вече втора зала на спортен комплекс “Дунав” дюшемето вече е подменено, намерихме начин да затворим стъклените витрини с метални сенници, които лятото да пазят от слънце, а зимата от вода. Измазахме фасадата на зала “Дунав”, която приема събития от национален и международен характер. Осветлението на градския стадион вече работи. Ние сезирахме министерството като възложител на проекта, а те взеха отношение към фирмата изпълнител. С малки стъпки вървим напред.

Миналата година си върнахте стадион “Локомотив”, както и басейна в Спортното училище. Какви са идеите ви за тяхното развитие?

Базата “Локомотив” е доста тежка база. Залите са големи, там са батута, акробатиката и гимнастиката. Специално за батута има спечелен проект към Спортното министерство и в момента върви процедура на тялото, което е за батут. Надявам се след няколко месеца да се поздравим с нова зала по батут и да можем да домакинстваме лагери на националните отбори, както българския така и международни. Стадион “Локомотив” сме го дали за стопанисване на сдружение “Локомотив”. Те се стараят много, а ние контролораме процесите.

Казахте за залата по батут и проекта с Министерството на младежта и спорта, как работите с ръководството в София предвид честата смяна на министрите?

Това по-скоро затруднява ръководството на Община Русе и кмета. Ние се стараем със собствени усилия да решаваме проблемите. Това е благодарение на общите усилия на общинското ръководство. Тук е мястото да кажа, че аз много се радвам, че на министерската позиция сега е г-жа Весела Лечева, защото тя е един голям спортист и човек с визия за спорта, за федерациите и клубовете. Човек, който има идея как трябва да се случват нещата в професионалния спорт, но има поглед и върху масовия, училищния спорт, основата от където тръгва всичко. Миналата седмица разбрах, че в екипа и вече е и Йордан Йовчев, което е много радващо за мен. Той е легенда в световния спорт. Смятам, че министерството в момента върви в правилна посока. Срокът е кратък, не знам какво биха могли да постигнат инфраструктурно, но тези имена, а има и други, което лично на мен ми дава надежда за развитието на българския спорт. Повечето ги познавам лично. Големи спортисти, големи имена, легенди.

Гребците от “Локомотив” са недоволни от спортната си база в Николово. Там в какви отношения сте и как бихте могли да им помогнете”?

В прекрасни отношения сме с всички спортни клубове. Обекта там се стопанисва от “Спортни имоти”, там знаете е и хостела. Кандидатстваме по проект към спортното министерство за ремонт и модернизация на хангарите там, надяваме се скоро да го финализираме. Тази смяна, за която и вие казахте обаче все ни връща в изходна позиция, но имаме надежда скоро да започне ремонта.

Кога Русе ще има нов басейн? Стартира проект за басейна в парка, изгражда се такъв и в уч. “Васил Левски”, но кога ще са готови?

Сега, басейна в училище “Васил Левски” си е проект на училището и ние там няма какво да направим. Новият басейн в Парка на младежта там върви процедура, но той ще се стопанисва от Общински пазари. Там ми се струва, че най-бързо може да се случат нещата. Аз се връщам на басейна в Спортното училище. Той обаче е строен за начално обучение на децата, той не е нормално спортно съоръжение. Ние го стопанисваме от декември и се стремим да подобрим условията там с наши сили. С колегите обаче не го бяхме заложили в бюджета, защото тогава не беше в обхвата на нашето предприятие. В момента е затворен за профилактика, заради спиране на топлата вода. През това време ние ще се опитаме да подобрим битовите условия, смяна на душове, плочки, мазилки, боядисване и т.н. Той се ползва от почти всички клубове, от фондация “Александър Русев”, от гребните спортове. Опитваме се да задоволим нуждите на повече спортуващи.

Каква зима да очакват спортистите, предвид високите цени ще вдигате ли наемите?

Спортната общност в общината трябва да е спокойна. С кмета сме на едно мнение, че не бива да повишаваме цените. Нашето желание е сега нещата да останат така както са. Ще работим в по-икономичен режим

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари