Борис Джонсън: Великобритания не е расистка страна

0
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън не смята, че Обединеното кралство е расистка държава
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън не смята, че Обединеното кралство е расистка държава

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън не смята, че Обединеното кралство е расистка държава, заяви официалният говорител на министър-председателя, пише вестник The Independent.

Коментарите идват след множество демонстрации на движението Black Lives Matter в страната, като някои от протестиращите свързват убийството на афроамериканецът Джордж Флойд в САЩ със случаите на расизъм в Обединеното кралство.

По-рано Джонсън заяви, че гражданите на Великобритания имат правото да "протестират мирно, докато се съобразяват с правилата за социална дистанция", но предупреди, че демонстрациите са били "превзети от бандити".

Официалният говорител на премиера даде ясно да се разбере, че той счита нападенията срещу полицаи по време на протестите за "неприемливи". Той допълни, че премиерът смята съборената по-рано статуя на Едуард Колстън, търговец на роби, предприемач и член на парламента на Великобритания от 18 в. за вандализъм и подчерта, че това ще бъде разследвано от полицията.

Попитан дали е съгласен с твърденията на протестиращите, че Великобритания е расистка страна, говорителят заяви:

"Не. Премиерът не се съмнява, че има случаи на дискриминация и расизъм, но никога не би се съгласил, че това е расистка държава".

"Имаме сериозен напредък по този въпрос, но все още има какво да се направи и ние няма да сме колебливи в опитите си да изкореним расизма и дискриминацията, където ги има".

Говорителят допълни, че когато премиерът е осъдил "бандитството" по време на протестите в свое съобщение в "Туитър" по-рано, той е имал предвид нападенията срещу полицаите и вандализма.

"Хората имат право да протестират и да дадат ясно да се разбере как се чувстват, що се отнася до несправедливостите, но протестите трябва да са мирни и в съответствие с правилата за социална дистанция", допълни говорителят.

Що се отнася до статуята на Колстън, която беше съборена от протестиращи, които и по-рано са настоявали за премахването й, той заяви:

"Премиерът смята, че в тази страна, когато има настояване за нещо има и демократичен процес, който трябва да бъде следван".

"Хората могат да настояват за премахването на статуята, но случилото се вчера е криминален акт".

"Това беше престъпление (...), води се разследване и полицията ще реши дали е възможно да се повдигнат обвинения".

Все пак говорителят отказа да уточни дали премиерът би желал статуята да бъде монтирана отново където е била по-рано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари