Борис Бонев: ГЕРБ да плати от субсидията си плана за Перник

0
НА ЖИВО: Извънредно заседание на Столичния общински съвет
НА ЖИВО: Извънредно заседание на Столичния общински съвет

Вестник "Сега" излъчва на живо извънредното заседание на Столичния общински съвет за кризисния план за водата на Перник.

На заседанието присъстват кметът на Перник Станислав Владимиров и ръководството на "Софийска вода". Заседанието започна без изказване на кмета Йорданка Фандъкова, с изказвания на общинските съветници.

Очаквано критиките към решението не закъсняха въпреки заявения политически консенсус София да помогне на Перник. "Не е гарантирана нито сигурността на водоподаването, нито е ясна цената на целия проект. Въпреки консенсуса трябва да е ясно, че това е политическа криза - някой се опита да придобие един град преди местните избори. Нека сега ГЕРБ да плати от партийната субсидия тези 30 млн. лв.", коментира независимият съветник Борис Бонев. Той настоя в 7 дневен срок "Софийска вода" да представи план за най-кризисния вариант - тотална авария на Рилския водопровод, по който ще бъдат доставяни количествата за Перник и който захранва 25% от София. "Трябва да е ясно какво се случва при този най-критичен вариант", настоя Бонев. Изказването на Бонев доведе до реплики и политическа караница със съветници на ГЕРБ.

Спорове предизвика и предложението на Тома Белев от "Демократична България-Обединение" общинският съвет да задължи кмета Фандъкова да изготви допълнителен план за оказване на помощ на Перник при задълбочаване на хуманитарната криза. Белев направи и други предложения за допълване на решението, от които стана ясно, че за изграждането на новия водопровод следва да се промени и общият устройствен план на София. София да получи изрична информация и за кои имоти, публична общинска собстеност ще трябва да учредява право на строеж, настоява Белев. От ГЕРБ са против и настояват тези проблеми да се решават в ход. 

От БСП разкритикуваха отсъствието на финансови гаранции, че "Софийска вода" няма да бъде натоварена със загуби и допълнителни разходи. "Може да се предположи, че "ВиК Перник" няма да е в състояние редовно да плаща водата при тези проблеми, които имат с инфраструктурата. В тази връзка "Софийска вода" следва да ни информира не само за техническите параметри, но и за финансовото изпълнение на договора с пернишкото дружество", коментира Милка Христова от БСП. "В момента сме в ситуация, в която този, който е запалил къщата, да иска да я пазите от пиромани. Може да сте сигурни, че проектът ще струва повече, отколкото твърдят, ще се реализира по-бавно и хората в Перник, на които сме длъжни да помогнем, ще страдат по-дълго", заяви Методи Лалов от Демократична България-Обединение.

Както "Сега" писа, планът предвижда правителството да финансира с до 25 млн. лв. изграждането на напълно нов водопровод от Мало Бучино до миньорския град. Водата ще достигне до него, ако София даде преносната си мрежа за пренасочването на допълнителни 300 литра в секунда от водосборната мрежа на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" и през нея до бъдещите тръби към Перник. Докладът с предложението вчера бе одобрен единодушно от три комисии в СОС - по инженерна инфраструктура, по финанси и бюджет и по икономика. Документът бе подкрепен и от опозицията с аргумент, че София трябва да подкрепи бедстващия съседен град. Въпреки това днес се очакват разгорещени дебати, тъй като все още редица въпроси около проекта остават неизяснени. Остава спорно дали водопреносната мрежа на Столична община може да издържи на допълнителните количества вода. Управляващите не дават категоричен отговор и на въпроса дали операцията по отвеждането на вода към Перник няма да доведе до увеличаване на потребителските сметки за жителите на столицата и Перник. Вече две седмици и министрите от кабинета, и властта в столицата се оправдава, че този проблем е от компетентността на КЕВР. Срещу съгласието на София кабинетът обещава инвестиции на стойност близо 30 млн. лв. във водни обекти на столицата, като изборът им също повдига въпроси. 

Съгласно внесения доклад в СОС отговорността за контрола над проекта за пренос на вода и за гарантиране на снабдяването на София ще бъде прехвърлена изцяло на "Софийска вода", която ще сключи договор с "ВиК Перник" по цени, определени от КЕВР. Концесионерът ще трябва да следи и за консумацията на новите потребители и да измерва увеличеното потребление. Отново "Софийска вода" ще има право да намалява или спира изцяло количествата, ако се появи проблем със захранването на столицата. Ежемесечно водното дружество ще трябва да внася доклади в инженерната комисия на СОС, които ще дават представа за одобрените и реално отпуснатите количества за Перник и за възникналите проблеми на територията на Столичната община - намалено налягане, качество на водоподаването и др. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари