Бомбоубежище в кампуса на Русенския университет е предвидено за щаб

1
То представлява локационен център
То представлява локационен център Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Продължават проверките на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ на бомбоубежищата в цялата страна.

Войната в Украйна постави на дневен ред състоянието на съоръженията, като се оказа, че повечето не са поддържани и не са годни за ползване.

Според варненци, бомбоубежищата в града не са достатъчни, за да приютят всички.

От 77 бомбоубежища във Варна, 54 са използваемите, като трябва да им се направи частичен ремонт. Скривалищата могат да приютят едва 20% от населението. За жалост по-големите, като този в района на спирка Нептун са занемарени и трудно биха се възстановили.

е са годни за временно ползване. При евентуална нужда за няколко дни биха могли да се използват за защита на населението. Защо могат да приютят 20% от населението? Защото така е било предвидено по градоустройствен план. Било е предвиждано да е живее в мирно време, така че не сме се готвили за такава война, че да може да цялото население да бъде поместено в скривалища", обясни областният управител на Варна Благомир Коцев, предава Bulgaria ON AIR.

Едва 12 скривалища и укрития в община Русе са в приемливо състояние.

Това излиза наяве от лист на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията". Кампусът на Русенския университет разполага с няколко скривалища и 3 бомбоубежища. Те са поддържани от русенския университет.

"Капацитетът на бомбоубежището, което е в ректората, е с възможност да побере 300 човека, но това, в което се намираме е предвидено за щаб, който да контролира и от него да се извършват контролни замервания. Създава координация към всички останали. Това е като локационен център. На този етап извършва дейност и да предпази служителите на ректората, които да влязат при необходимост", поясни инж. Емил Янков.

В Шумен има само едно пригодно убежище, което е в добро техническо състояние и е годно за използване към момента. То се намира под сградата на голямо училище, но достъпа до него бе невъзможен. Иначе в града има над 20 такива обекта, но повечето, въпреки че са конструктивно здрави, са в изключително лошо състояние и не са поддържани от години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Несамо
    Това е само за големците на Русе пък ние дето сварим БОГ Дани пази .
  • 3
    1
    Ференц Лист
    Какъв е този лист? От Киро ли го взехте? Той ги размята разни листи. Списък ли имахте предвид?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари