Болници от 5 града преглеждат безплатно за рак на гърдата

0
За първи път в инициативата участват и други градове освен столицата
За първи път в инициативата участват и други градове освен столицата

За първи път през тази година, освен от столицата, болници от Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна се включват в информационната и профилактична кампания за рака на млечната жлеза, предава БНР.

 

През целия месец октомври, който е посветен за борба със заболяването, в 13 здравни заведения ще се извършват безплатни прегледи и консултации. Инициативата, която се провежда за пета поредна година, е на Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“, на чиято интернет страница е качен подробен график.

 

Статистиката у нас показва, че около 3500 жени се диагностицират с рак на гърдата, а над 1200 умират всяка година.
Безспорна е нуждата от национална скринингова програма за заболяването, но засега безплатни прегледи и консулатции специализираните болници организират сами, а в Световния ден за борба с рака на млечната жлеза, в последните години те се превърнаха в задължителни.
За първи път преди 5 години, няколко здравни заведения се обединяват, а кампанията е на Първа АГ „Света София“.
Пета многопрофилна болница за активно лечение в столицата, по традиция също се присъединява в инициативата. Изпълнителният директор на Пета градска болница д-р Борил Петров сподели, че годишно преминават 1500-2000 жени със съмнения за някакви образувания на млечната жлеза, а около 700 от тях се приемат за лечение.

Д-р Петров съветва всяка жена над 18 г. да ходи редовно на гинекологични и мамологични прегледи и да обръща внимание на всяко изменение в млечните жлези.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари