Бойко Рашков ще разкрие политиците с недекларирани сметки в чужбина

0
Министърът показа имотната си декларация и каза, че тези 19 имота са позиции в нея, а не жилища. Сред тях има дворно място, тераса, сутерен, гараж и склад
Министърът показа имотната си декларация и каза, че тези 19 имота са позиции в нея, а не жилища. Сред тях има дворно място, тераса, сутерен, гараж и склад Снимка: Евроком, стоп кадър

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви в интервю за предаването "Евродикоф" по "Евроком", излъчено тази вечер, че ще съобщи имената на политиците и магистратите, които имат недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина

Това ще стане, ако прокуратурата не го направи. Според вицепремиера "обществото има право да знае тази информация", пише Дневник. 

Преди седмица, отново в същото предаване, Рашков съобщи, че по времето, когато е била оглавявана от Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях. По думите му става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт. В крайна сметка е започнала проверка, която е приключила за 38 души от списъка.

Рашков уточни, че не е виждал лично въпросния списък, но имал информация за него. Той намекна, че се е придобил с нея благодарение на това, че е силов вицепремиер и има правомощия към някои институции. Вътрешният министър подчерта, че ще разгласи имената от списъка малко преди изборите или непосредствено след тях. Това ще стане, ако прокуратурата не го направи преди това.

През октомври 2019 г., малко преди избора за нов главен прокурор с единствен кандидат - Иван Гешев, от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че 27 магистрати - съдии, прокурори и следователи, не са декларирали установените от ДАНС техни банкови сметки и имоти в чужбина. 11 представители от органите на изпълнителната и законодателната власт също не са го направили пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за сметки и имущество, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица в чужбина, включително в офшорни компании. Повод за разпространената информация бяха медийни публикации, че Гешев имал такава сметка в Швейцария, но тогава от ВКП уточниха изрично, че Гешев не е сред установените със сметки или имоти в чужбина.

Днес Рашков нито потвърди, нито отрече дали Гешев присъства в списъка. На въпрос дали висш прокурор с инициали И.Г. попада сред имената на магистратите с имоти или сметки в чужбина той отговори, че предположението е "топло". Той призова за търпение и обяви, че скоро цялата информация ще излезе наяве.

След като съобщи за списъка, Рашков беше нападнат от кандидата за депутат от ГЕРБ Маноил Манов, който го обвини, че има 19 имота. Министърът показа имотната си декларация и каза, че тези 19 имота са позиции в нея, а не жилища. Сред тях има дворно място, тераса, сутерен, гараж и склад. Рашков уточни, че притежава три апартамента в София, единият от които е наследствен. Има къща в село Антон, както и имот в Несебър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари