Бойко Рашков: Полицейското насилие зад колоните на МС е държавен тероризъм

0
Рашков нарече "нещо като филм на ужасите" записите от камерите зад колоните на МС
Рашков нарече "нещо като филм на ужасите" записите от камерите зад колоните на МС

Полицейското насилие върху протестиращите на 10 юли м.г. е държавен тероризъм

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на извънредното заседание на парламента, който го изслушва заради полицейското насилие по време на миналогодишните протести. За държавен тероризъм и мафиотска структура първи заговори депутатът от ИТН Николай Радулов. Рашков обаче се съгласи с термина.

Бойко Рашков: Нямаме данни насилниците полицаи да имат обвинения, обяви вътрешният министър пред парламента.

"Такива хора по принцип нямат право в органите на МВР. Няма правна норма, която да оправдава подобно поведение", посочи служебният министър. И допълни, че няма правно основание за тезата, че полицаите са пребивали протестиращи, защото протестиращите се отнасяли зле с полицаите, пише СЕГА.

Рашков посочи, че "тепърва ще започнем да работим за нивата в тази мафиотска структура". "Тази мафиотска структура е заела голямо пространство и в дълбочина, включително и в някои държавни органи. Така че на нас ще ни трябва доста време и честни кадри. И да докажем известното – кой е Капо ди тути капи (от италиански: Capo di tutti capi, буквално "Глава на всички глави").

Прокуратурата е реагирала "много скоростно - тези дни"

Няма данни изобщо Софийската районна прокуратура да е образувала наказателно производство срещу полицаите, участвали в боя над протестиращите на 10 юли. "До вчера нямаме данни нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност", обяви още от парламентарната трибуна Рашков. По думите му прокуратурата е реагирала "много скоростно, тези дни". Прокуратурата така работи - докато може крие. Тя дава пример как да не се спазва закона.

В неделя, след година мълчание, прокуратурата обяви, че има повдигнати обвинения на четирима души за полицейско насилие. Рашков сега опровергава това. Неговата теза е, че ако наистина има обвинени полицаи, по закон това трябва да стане известно на вътрешния министър.

По думите му преписката, пратена от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР към районната прокуратура, е била прекратена. Направила го е прокурорка, която след това е избрана за европейски делегиран прокурор. Рашков назова прокурорката - Трифонова (Вероника Трифонова). И каза, че "може би има някаква връзка, не мога да твърдя, но тя вече е там". Посочи също и че е въпросната прокурорка е благодарила на "Вътрешна сигурност" за "перфектно свършената проверочна дейност". "Дано не съм прав, че тя така си е заслужила мястото на делегиран прокурор", натърти вътрешният министър.

"Задколоние"

Рашков нарече "нещо като филм на ужасите" записите от камерите зад колоните на МС. "На мен ми идва да Ви кажа, има една модерна дума – задкулисие. А тук какво трябва да кажем – задколоние", посочи Рашков. Според него насилниците от полицията са разчитали, че камерата дори да работи, няма кой да подаде тази информация. И това, по думите му, това е голямата им грешка. Записът е бил съхраняван в НСО до 17 юли, когато е бил изискан от СДВР и ѝ е предаден. "Всичко е било известно още тогава. Който е бил министър да каже крит ли е записът", посочи Рашков.

"Насилие очевидно е употребено, и то непропорционално. Поведението им (на полицаите) граничи с престъпление, ще бъда предпазлив изказа. Такова нечовешко отношение възмущава всички", определи министърът. И посочи, че няма как вътрешният министър по онова време да не е знаел за кадрите.

И допълни, че ако е вярна информацията, че един от пострадалите младежи е загубил съзнание, това означава средна телесна повреда.

Заслужил деятел на Бюрото на Гешев

След вътрешната проверка само четирима полицаи са били наказани - най-тежкото е наказанието - 2 години лишаване от право на повишение. Втори е наказан със същото, но за 1 година, а останалите двама са наказани само с порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка, обобщи Рашков. "Единият от тях обаче се ползва с доверието на нашия главен прокурор и е преминал на работа в Бюрото. Явно Гешев, виждайки от кадрите, е пожелал точно такъв човек да го охранява в Бюрото по защита", каза министърът. Той нарече този служител "заслужил деятел на Бюрото за защита, на по-висока длъжност, с 800 лв. по-висока заплата".

Рашков коментира и кадрите, на които се вижда как един от полицаите зад колоните снима с личния си телефон задържаното момиче.

"Това е позор за СДВР. Както беше позорно една жена, която се виждаше на кадрите, да постъпи както нейните колегите", каза министърът. Според него снимането е по-грозно и от физическото насилие, "защото вече говори за някаква извратеност" и вероятно полицаят е "смятал тази млада жена за негова собственост". Служебният министър допусна, че тези снимки полицаят си ги пази в личния архив.

Рашков подчерта, че от дисциплинарната комисия, правила проверката миналата година, никой не е обърнал внимание. "Затова наказанията са просто символични, просто да ги има". Заснемането е нарушение на самата Конституция, напомни той. И допълни: "По този въпрос е отговарял тогавашният вътрешен министър в телевизията. И е казал така - не е установено от комисията да са правени снимки на задържаните".

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите", обяви председателят на парламента Ива Митева в изявление по повод свиканото заседание.

Главният прокурор Иван Гешев обаче в аванс даде да се разбере, че няма да се яви пред парламента и да обясни своите действия.

"Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт", каза Гешев пред БТА.

"Няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната", посочи той.

Гешев от самото начало на този безпрецедентен скандал не крие на чия страна е. Още на следващия ден след бруталния побой на протестиращи, главният прокурор написа в "Туитър": "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари