Бойко Борисов: Възрастните хора да пазаруват само сутрин

3
В големите градове да се проверяват хората - кой отива на работа, кой до магазина. Заповедта се готви
В големите градове да се проверяват хората - кой отива на работа, кой до магазина. Заповедта се готви

"Разпоредил съм на здравния министър и на вътрешния министър да минават полицаите по паркове и градини, да предупреждават и да прибират хората. Друга мярка, която обмисляме, е да направим магазините сутрин да работят от 5 до 8 само за възрастни хора. Тогава да излизат и да се прибират. На областно ниво в големите градове да се проверяват хората - кой отива на работа, кой до магазина. Заповедта се готви.", каза премиерът Борисов на посещение в Калофер, съобщи Дарик.

Но не е известно да има магазини - освен денонощните, които да са отворени в 5 ч. сутринта. Освен ако не се промени и работното им време. Преди седмица Австрия въведе такъв режим на работа и посещение в магазините.

Столичната лекарска колегия излезе с призив да се въведе пълна карантина в София, което означава забрана за напускане на домовете.

"Получаваме много сигнали от лекари, че лицата, поставени под карантина, не я спазват, не се ползват предпазни маски, има струпване на хора, малки магазини продължават да работят", обясни пред бТВ д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия.

Според него, за да се спре заразата, трябва да се въведе забрана за напускане на домовете или поне вечерен час, както и ограничаване на влизането и излизането от града. "Трябва да се предпазим, видяхте какво се случи в Италия", заяви д-р Меджидиев.

Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че са необходими по радикални мерки и се съгласи с исканията на Столичната лекарска колегия. "Когато ние сме болни отиваме при лекар, не при политик. Опасявам се, че времето ни изтича. За трети път призовавам за по-радикални мерки. Сега е времето политиците да направят това, за което са избрани", заяви той пред БНР и предупреди, че държавата върви към италиански сценарий

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори в социалните мрежи, като призова съгражданите си към повече отговорност и спазване на въведените мерки за ограничаване на заразата. "В последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни. Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират", съобщи тя във Фейсбук.

Фандъкова се обърна с призив към възрастните да не излизат от домовете си. "Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им", пише в обръщението й.

"Моля всички, родители и млади хора, не посещавайте детските и спортни площадки в парковете и градините. Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, Ви моля, да останете вкъщи. С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквато е пълната карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни", коментира още кметът.

По-рано днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски коментира, че към момента щабът смята мерките за достатъчни. "Когато случаите станат в пъти повече или на места като Банско, тогава ще затегнем мерките", уточни той. Според него за размерите на София бройките не са много. "Получих писма от възрастни хора, които твърдят, че им съсипваме живота - свикнали били да ходят на Витоша", каза той. И отново призова тези хора да си останат вкъщи, за да се защити животът им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари