Бойко Борисов: Той сега ще види какво е неприемливо поведение!

1
Нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат, оставиха го да си разиграва коня. Добре, след като така са преценили
Нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат, оставиха го да си разиграва коня. Добре, след като така са преценили

Премиерът Бойко Борисов направи остро изказване срещу сръбския външен министър Ивица Дачич заради скандала около независимостта на Косово.

Това стана по време на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), в която българският министър-председател участва.

Той припомни усилията, които е положил по време на нашето европредседателство и се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич, която застана до него:

"Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?" Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ".

От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие.

Борисов допълни, че двамата са се разбрали, че няма никакви проблеми и няма напрежение между двете страни, но въпреки това се закани емоционално:

"Казах й: Ана, защо не излезе Ивица да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да тренират с нашите? Техният военен министър стоеше до моя военен министър. А сега, чул не дочул - неговият премиер стои до мен, и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. 

Той сега ще види какво е неприемливо поведение! Сега ще види! Аз зор от него нямам.

До вчера говорех с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато сега не ми каже: "Извинявай, Бойко!", просто нито Вучич (Александър Вучич - сръбскят президент, който определи случая като "малко, преходно недоразумение" - б.р.), нито Ана ме интересува какво ще кажат, оставиха го да си разиграва коня. Добре, след като така са преценили.

Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.

"Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем. За какво присъденяване говорим тогава. За съжаление, ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз", посочи той.

И даде за пример отношенията между България и Турция.

"Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема", уточни Борисов, като подчерта, че балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари