Бойко Борисов раздаде нови порции бюджетни пари

1
А министрите рапортуваха за постигнати успехи.Все пак идат и местни избори
А министрите рапортуваха за постигнати успехи.Все пак идат и местни избори

И след изборната победа на ГЕРБ Бойко Борисов е неудържим.

Под неговото енергично ръководство в сряда правителството раздаде нови порции бюджетни пари, а министрите рапортуваха за постигнати успехи. Все пак идат и местни избори

Правителството отвори щедро държавната каса за 4 общини, на които даде общо 20,9 млн. лева. София получи 15 млн. лева - за нови влакове за метрото. Габрово взе 4 млн. лева за ремонт на пътища, пише вестник СЕГА.

"Видяхте онзи ден тунели, мостове, огромни строежи. Тази техника минава през селата и чупи пътищата, а хората не са длъжни да търпят несгоди. Отпускаме тези пари, за да се отремонтират всички тези несгоди, вследствие на големите строежи там“, поясни Борисов. За община Петрич бяха отредени 1.4 млн. лева - за рехабилитация на съществуващия път и за ново шосе от Рупите до разкопките на античния град Хераклея Синтика. И тук лично премиерът направи коментар: „Всички в Гърция, Македония, Сърбия, България са го знаели, че съществува, но от вековете го няма. Точно под тази могила на километър и нещо от Рупите на баба Ванга, огромно количество туристи отиват“. 

Сред късметлиите от вчерашното правителствено "тото" бе и варненската катедрала "Св. Прокопий Варненски", която се строи от 2009 г., а в сряда получи пореден транш, за да бъде довършена. В самото начало на заседанието на кабинета премиерът настани до себе си митрополит Йоан, обясни на министрите, че точка 9 от дневния ред става първа, и те гласуваха отпускане на половин милион за катедралата. После Борисов даде думата на самия варненски владика, който чинно отчете колко средства са похарчени за храма дотук и благодари на Бога и на премиера за добрината.

Регионалният министър Петя Аврамова пък получи лични указания от премиера да се работи без никакво забавяне по всички пътни проекти. 

Правителството одобри и допълнителни  22.64 млн. лева, разпределени по общини, за закупуване на "познавателни книжки, учебници, достъп до електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за  общинските градини и училища за 2019 година. Отпусна и 277 530 лв. за стипендии и еднократно подпомагане на даровити деца. 

Между останалите точки се провря и отчет за крупните успехи в "безплатното" саниране, струващо 2 млрд. лева.  През миналата година са били обновени 511 блока, като градове отличници са Бургас със 107 сгради, Хасково  с 45 сгради и Благоевград с 42, става ясно от доклада.

КОН НА МАГИСТРАЛАТА

Премиерът взе присърце и инцидента с коня, изскочил на шосето, и нареди спешна проверка на мантинелите по всички магистрали: „Там където са откраднати, веднага да се възстановят, там, където са пробити, да се поправят“, отсече той. Пресслужбата на МС дори експресно разпространи част от стенограмата от правителственото заседание - явно, за да усетим колко енергично действа началникът. В извадката Борисов раздава задачите: "Аврамова, с Маринов (МВР шефа, бел. ред.) съвместно, „АПИ“ и „Пътна полиция“, на всички магистрали искам да проверите отстрани загражданията, а полицаите от „Пътна полиция“, които са по магистралите, да наблюдават тези пасища. Нека районните полицейски инспектори да минат и да видят намират ли се някъде откраднати мрежи от магистралата или табели. Сега, като свърши заседанието, двамата се разберете от днес да започне. Не може да излезе кон на магистрала. Късмет, че хората са живи".

Министър Аврамова плахо се обажда: "Животните излизат и от пътните връзки, които водят към магистралата".  Борисов светкавично намира решение: "На пътните връзки няма ограда, но има 112. Маринов, има ли сигнал, веднага отива полицейски автомобил и ако трябва, с лампите свети и предупреждава".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари