Бойко Борисов: Путин ще дойде в България, ако го поканя

0
Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е
Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е

„Днес е един хубав ден", заяви снощи премиерът Бойко Борисов при завръщането си от Истанбул, където участва в церемонията по откриването на газопровода "Турски поток".

"Стратегически ден за следващите поне 10 години и то в размирно време за света като такъв. Именно в този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура и за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, каза още Борисов, цитиран от агенция Фокус.

Министър-председателят поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан Балкански. „По този Балкански поток ще тече руска газ, азерска газ и втечнена газ и всеки, който може да достави до тези газови магистрали в посока не само изток – запад, а и север-юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза Бойко Борисов.

Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София след като се върна от Истанбул, предаде репортер на Агенция „Фокус“.На въпрос дали президентът Путин е пратил поздрави на президента Радев, Борисов заяви, че не са коментирали такива неща. Попитан дали заедно с Путин и Ердоган коментирали санкциите срещу "Северен" и "Турски поток", Борисов посочи, че като ги гледа в какво настроения са, не са им влияели санкциите.

В отговор на въпрос дали Владимир Путин продължава да смята, че страната ни бойкотира "Турски поток", министър-председателят заяви, че това не е истина. "На територията на България няма "Турски поток". Какво общо има някой да ми държи сметка за територията на България и да го обвързва с какъвто и да е поток", допълни още премиерът.

Ердоган потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото и за мен. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София след като се върна от Истанбул.

Министър-председателят коментира разговорите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той посочи, че една от темите, които са обсъджали са граничните пунктове. Министър-председателят посочи,че около 2000 ТИР-а преминават на българо-турската и българо-сръбската граница. „Поехме ангажимент да разширим КПП-ата на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и на „Калотина““, допълни още премиерът. По думите му има и идея да се направят буферни паркинги.

„Миграцията обсъдихме. Отново потвърди, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото за мен. В това отношение той си държи изключително на думата. Спазвайки всички правила, имаме нула миграция“, каза още Борисов. По думите му и в доклада на Европа се отчита, че за цяла година 200 души са минали през България нелегално.

"Благодари ни за газта. Затова, че и ние продължаваме да им помагаме много. Превъртаме газта през България, защото още не се готови. Нямат и този опит, ние за радост имаме компресорни станции, много добра газоразпределителна система", допълни още Борисов.

Министър-председателят заяви, че както има у нас 1000 църкви и манастири, които да се ремонтират, така са дадени и 1 млн. лв. за джамията в Разград. "Ремонтирахме Софийската джамия, в Стара Загора направихме ремонт страхотен. В Пловдив. "Етническата толератност е действително изведена за пример в света и в Европа", допълни още Борисов.

"Разбрахме се с Ердоган тази година ще дойде до България, ред му е", допълни още премиерът.

Попитан кога ще дойде турският президент у нас и дали и Путин ще дойде, Борисов каза: "Ще дойде, ако го поканя. И единият, и другият искат да дойдат", допълни Борисов.

На въпрос дали ще дойдат, премиерът каза: "Не трябва да се прекалява. Днес с геостратегическото ни партньорство със САЩ и за президента Ердоган и за президента Путин. Те се шегуват: "Внимавай какво говориш, защото нали знаеш, че Бойко ще информира и Брюксел и Вашингтон". Така че днес сме били с нашите геостратегически партьнори, били сме с нашите съседи: Русия, Турция и Сърбия. С всичките сме постигнали разбирателство и проекти, които да носят просперитет", допълни Борисов и отчете, че и пропуснал Гърция.

Той посочи, че всяко негово действие е подчинено на интереса на България и на общността, която са приели, че са - ЕС и НАТО. Трето, в чисто човешки план се познаваме от десетки години и си вярваме", допълни още Борисов. "Обсъдихме и "Белене" какво правим и как да го конструираме", допълни още Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари