Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция

0
Свлачище е най-вероятната причина за тежкия железопътен инцидент в европейската част на Турция
Свлачище е най-вероятната причина за тежкия железопътен инцидент в европейската част на Турция

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Премиерът изрази съболезнования от името на българското правителство по повод влаковата катастрофа в турската провинция Текирдаг, съобщават от Министерски съвет.

“Бих желал да предам чрез Вас нашето съчувствие към болката и мъката на семействата и близките на загиналите в трагичния инцидент”, пише в телеграмата министър-председателят. Борисов пожела и скорошно оздравяване на ранените при катастрофата.

Междувременно броят на загиналите в ЖП инцидента в Западна Турция достигна 24 души, съобщи CNNTURK, цитирани от БГНЕС.

Пострадалите са 330. Няма данни за пострадали български граждани.

Свлачище е най-вероятната причина за тежкия железопътен инцидент в европейската част на Турция. Влаковата композиция е превозвала 362 пътници и 6 души екипаж. Пътническият влак е изпълнявал редовна линия между Истанбул и Одрин, той излезе от релсите между Чорлу и Муратлъ. Мястото на инцидента е с. Сарълар, вилает Текирдаг (Родосто), намиращо се на около 160 км. от Свиленград.

От Истанбул и околните селища към мястото на инцидента бяха изпратени над 100 линейки и пожарни екипа, но поради пресечения терен и продължаващите проливни дъждове достъпът по суша до мястото на трагедията бе силно затруднен. По тази причина военни хеликоптери също бяха ангажирани за извозване на пострадалите.

От Министерството на транспорта на Република Турция са на мнение, че проливните дъждове през последните дни са причинили земно свлачище под релсовия път, вследствие на което няколко от вагоните на влаковата композиция, пътуваща по посока Истанбул, са дерайлирали в провинция Текирдаг (Родосто).

Министър Ахмед Арслан отпътува от Анкара за мястото на инцидента. По неговите думи, повереното му министерство вече е сформирало кризисен център за справяне с последиците от трагедията и комуникация с медиите.

По-рано правителството на Република Турция наложи временна забрана на медиите в страната да публикуват нова информация за тежката влакова катастрофа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари