Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес падна!

0
От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма светофари
От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма светофари

И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес падна!

С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към сръбския президент Александър Вучич и останалите официални гости на официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

"Уважаеми господин президент, уважаеми господин и госпожо премиер, господин Додик и всички останали тук - министри, приятели. Мисля, че и ние можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма светофари. А цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така че днес свързваме Азия и Европа през Българя и Сърбия. Да ни е честита! Да няма жертви, да сме живи и здрави", заяви в словото си Борисов.

А сръбският президент Александър Вучич завърши словото си с думи на български: "Не ми се смей, Бойко, много се трудих! Идвай, Бойко на вино!". Борисов му отвърна на сръбски: "Върло лепо".

Вучич се пошегува, че е време да проверят кои кебапчета са по-добри - сръбските или българските.

"Да живее приятелството между Сърбия и България! Да живее Сърбия! Благодаря ви, приятели", заяви емоционално Вучич.

Началото на официалната церемония бе поставено с изказвания на премиера Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич.

На събитието присъстват също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

На церемонията е и бившият регионален министър Лиляна Павлова, която сега е вицепрезидент на Европейската централна банка.

С пускането утре на отсечката Сърбия завършва изграждането на сръбската част на Коридор номер 10.

Най-тежкият участък от магистралата бе построен от българската компания "Труйс Груп Холд". Става въпрос за участъка в Гърделичката клисура. На разстояние 4 750 м са изградени 6 големи и 9 малки съоръжения. Най-дългият мост е 525 м, с максимален отвор 55 м Подпорните конструкции и армирани насипи са почти по цялото протежение на участъка - 4 000 м. Изливните пилоти са с обща дължина 18 000 м.

На територията на България Коридор 10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (14.5 км) и от Драгоман до Сливница (16.98 км). Предвижда се строителните дейности на магистрала "Европа" да завършат в края на 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари