Бой, отблъскваща хигиена и изолация - българските психиатрии

0
Комитетът против изтезанията с критика към българските психиатрии
Комитетът против изтезанията с критика към българските психиатрии Снимка: БГНЕС / Архив

Продължаващо използване на физически наказания, отблъскваща хигиена, липса на персонал и поставяне в изолация

 Това са част от наблюденията за случващото се в психиатриите и центровете за социални грижи в България, заради които Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) излезе с публична позиция, пише Свободна Европа

От последната визита на представители на организацията е констатирано, че страната не е предприела достатъчни действия за отстраняване на проблеми, които са били декларирани и при предишни посещения.

По отношение на физическите наказания от КПИ пишат, че в България са се натъкнали на оплаквания за това как персоналът в социалните домове и психиатриите бие с пръчки, удря с юмруци или рита настанените. Заедно с това, въпреки многократните препоръки, в този тип учреждения продължава незаконната употреба на практики като изолацията и оковаването към легла.

„През годините КПИ е получавала множество обвинения, свързани с неприемливото използване на налагането на ограничения в психиатричните клиники, част от които могат да се смятат за нехуманни и унизителни“, пише в позицията.

От КПИ критикуват и нивото на хигиената в част от учрежденията, което, в комбинация с лошите грижи за настанените, „може да се опише само като нехуманно и унизително“. По време на посещенията си хора от комитета са се натъквали на пациенти с психически заболявания и специални потребности. Те са били заварвани в изоставени помещения, настанени на мръсни легла, „обградени от остра, предизвикваща гадене миризма на урина и покрити с лазещи по тях мухи“.

Забележки са отправени и към хроничната липса на персонал, резултат от десетилетия на неглижиране на проблема от страна на властите. Заедно с това при посещенията си от КПИ са установили, че за пациентите в психиатричните болници липсват широк кръг от модерни медикаменти и практики, свързани с тяхното лечение.

„Това е вредно и пренебрежително спрямо тяхното здраве“, пишат от Комитета.

Сред критиките им попада още и фактът, че в страната не се наблюдава прогрес във връзка с деинституционализиране на социалните учреждения и психиатриите в страната. Според тях липсата на информация и ефективна комуникация във връзка с психическото здраве, води до неправилното затваряне на много хора в психиатриите против волята им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари