Богдан Кирилов: В България има излишък от ваксини

0
Затова не е изпращана заявка за доставка на ваксина от „Новавакс“
Затова не е изпращана заявка за доставка на ваксина от „Новавакс“ Снимка: БГНЕС

В България има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не е изпращана заявка за доставка на ваксина от „Новавакс“

В България на този етап има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не е изпращана заявка за доставка на ваксината от производителя "Новавакс", която преди дни Европейската комисия одобри. Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от БТА.

По думите му трябва да се подхожда прагматично в случаите на заявка заради излишъка в страната ни и заради трудните условия за дарение или препродажба на ваксините. В първите месеци на следващата година се очакват ограничени доставки, тъй като имаме количества. Продължават анализите и ако се установи нужда, ще бъдат обсъдени възможностите и за доставка на ваксината на "Новавакс", добави Кирилов. България е гарантирала портфолио ваксини от всички категории ваксини, налични в ЕС.

Ваксините, чийто срок на годност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени, но следващата седмица ще е ясно колко точно е техният брой, тъй като интересът към ваксинацията се повиши и те ще са по-малко, отколкото очаквахме, каза още Кирилов.

В ЕС към края на ноември са били приложени над 18 милиона дози ваксина срещу коронавирусната инфекция на лица под 18-годишна възраст, посочи Кирилов. Като се прибавят към тях и приложените дози в същата възрастова група в САЩ, Канада и Израел, това дава една сериозна научна информация, която постоянно се анализира от водещите експерти в ЕС и което дава допълнителни гаранции за надеждността на данните за безопасност, допълни той.

Обмисля се намаляване на срока за поставяне на бустерна доза ваксина за възрастни, той да бъде по-кратък от 6 месеца след втората доза, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Справка, направена днес в повече от половината от страните в ЕС, е показала, че този срок е различен. По думите му обаче ситуацията с варианта "Омикрон" налага скъсяване на този срок, като той няма да бъде под 2 месеца. Предстои заседание на експертния съвет по имунопрофилактика, който да вземе такова решение, допълни още Кунчев.

/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари