Богатите са готови да яхнат вълната на възстановяването от коронавируса

0
Заради изключителния ръст на онлайн пазаруването богатството на шефа на Amazon Джеф Безос нарасна с 31 млрд. долара от края на 2019 г.
Заради изключителния ръст на онлайн пазаруването богатството на шефа на Amazon Джеф Безос нарасна с 31 млрд. долара от края на 2019 г.

Едва ли е новина, че някои хора имаха „по-добра“ пандемия от други. Заради изключителния ръст на онлайн пазаруването богатството на шефа на Amazon Джеф Безос нарасна с 31 млрд. долара от края на 2019 г., според Bloomberg Billionaires Index, пише Раймър Ригби за Financial Times, цитиран от Investor

Всъщност, от 10-те души в индекса, чието състояние се е увеличило най-много през 2020 г., осем са в технологичния сектор. Американецът от китайски произход Ерик Юан се радва на едно от най-големите повишения - със 140 на сто до 8,5 милиарда долара, но той е основател и съсобственик на Zoom, компанията за онлайн конферентни връзки.

В други области, въпреки загубите в енергийния сектор, много богатите като класа се възстановиха добре. Доклад, озаглавен Billionaire Bonanza 2020, на американския аналитичен център Институт за регулаторни проучвания, отбелязва, че между 18 март - близо до дъното на финансовата криза - и 10 април богатството на милиардерите в САЩ е скочило с 282 млрд. долара до 3,229 трлн.

Това не е движено изцяло от технологиите. Греъм Харт, най-богатият човек в Нова Зеландия, добави почти 4 млрд. долара към богатството си през 2020 г., за да постигне нетна стойност от 11 милиарда. Той е инвеститор, който се фокусира върху секторите на  хартията и опаковките, и обича силния паричен поток.

Имаше обаче и някои сериозни губещи, особено в индустрии като петрол, газ и луксозни стоки, където търсенето спадна. Тук се включват Бернар Арно, главен изпълнителен директор на френската група за луксозни стоки LVMH; Амансио Ортега, основател на модната група Inditex; и американския инвеститор Уорън Бъфет. Според Bloomberg Арно е загубил малко под 22 млрд. долара до началото на юни, Ортега - 20 млрд., а Бъфет - 18 млрд. Бъфет заяви, че вярва, че САЩ ще се възстановят, въпреки че разкара акциите си от авиокомпании. Един от неговите характерни коментари гласеше: „Все още можете да заложите на Америка, но ще трябва да внимавате как го правите“.

Мнението на Бъфет - че в дългосрочен план повечето инвеститори ще бъдат добре – ни навежда към по-голямата картина. Ако погледнем към последните глобални кризи преди пандемията, богатите, както и ултра-богатите, се справиха доста добре.

Според изследователския център Pew и проучването на потребителските финанси богатството на медианното американско семейство през 2016 г. е било по-ниско, отколкото през 1998 г. Тези, с доходи под средния, са още по-зле. За разлика от тях семействата с по-високи доходи „бяха единствената група, която увеличи богатството си между 2001 и 2016 г.“, добавяйки 33 на сто.

Много богатите се възползваха от политиката на евтини пари, възприета от Федералния резерв на САЩ и други централни банки след 2008 г., което спомогна за поскъпване на активите, включително на финансовите пазари и в областта на недвижимостите. Хората от групата със средни доходи не се справиха толкова добре, защото някои от най-големите печалби бяха при по-нови продукти, като непубличния капитал, където богатите бяха първи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари