БОЕЦ внесе сигнал до ДНСК за събаряне на незаконно построената вила на Цацаров!

0
От публикувани документи става ясно, че вилата е построена без надлежните строителни разрешения
От публикувани документи става ясно, че вилата е построена без надлежните строителни разрешения

На 18.06.2019г. сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ публикува материал, от който е видно, че през 2018г. главният прокурор Сотир Стефанов Цацаров и съпругата му са закупили вила в в курорта „Св.Константин“ на занижена цена, за което БОЕЦ вече внесохме сигнал за въпросната симулативна сделка и ИВСС образува проверка.

Биволъ разкриват нова информация по казуса, като от публикуваните документи става ясно, че вилата е построена без надлежните строителни разрешения. За въпросната еднофамилна жилищна сграда има утвърдено право на строеж за 60вк.м разгъната застроена площ, а сградата е построена на 140 кв.м РЗП. Приложените документи доказват категорично, че надстроените 80 кв.м. са незаконни, както и че дни преди Цацаров да закупи вилата е направен опит за нейното узаконяване, което е в противоречие с законовите разпордби, няма как да узакониш нещо незаконно построено. За тези действия на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, БОЕЦ ще венсем отделен сигнал до компетентните органи.

На база на тези разкрития и публикувани документи, на 19.06.2019г. БОЕЦ внесохме Сигнал до ДНСК за „данни за извършени закононарушения, незаконен строеж, липса на строителни книжа, нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството.“, като прилагаме цялата налична информация, линк към публикацията на Биволъ и документи доказващи липсата на законно строително разрешение за надстроените 80 кв.м.. Сигнала ни завършва така:

„Гражданско движение „БОЕЦ”, в качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза сезираме ДНСК за горепосочените нарушения и съмнения и изискваме образуването на проверка, която да установи законността на закупената от Лицето Сотир Стефанов Цацаров и неговата съпруга еднофамилна жилищна сграда с планоснимачен номер 743 находяща се в летовището “Св. Константин” в Родопите над гр. Пещера и при установяване на нередности да пристъпи към незабавно премахване, събаряне на незаконното строителство и наложи съответните санкции на собственика на имота. Изискваме от ДНСК да бъдем уведомени за тяхната реакция по настоящият сигнал, както и за техните действия и резултата от извършената проверка. Предвид високият обществен и медиен интерес към казуса, БОЕЦ изискваме да бъдем своевременно информирани на електронната ни поща за всяко действие на ДНСК и възложени от тях проверки и действия на други институции и служби. БОЕЦ ще информираме медиите и обществото за реакцията, отговорите, действията и резултатите от извършената проверка от ДНСК.“

Всички сме свидетели на периодични кампанийни акция на полиция, общински власти и прокуратура във връзка с незаконно построени ромски къщи в различни градове и квартали, както и на действията на институциите по тяхното събаряне. Това се случва винаги, когато властта е заплашена по някакъв начин и иска да отклони общественото внимание от важни за обществото теми и скандали, като ДДСгейт, УбийциГейт, ДжиПиГейт, АпартаментГейт, КъщиЗаТъщиГейт и тн. Показно и зрелищно се излъчват кадри как багери бутат ромските къщи, а властимащи лица доволно и смело коментират, как държавата си е вляза в ролята и трябва да събаря „всичко незаконно, защото законите са над всички!“. Тези кадри се въртят от всички „национални телевизии“ пряко подчинени на управляващата ни мафия, които сега не посмяха да отразят дори с кратък коментар публикуваните от Биволъ данни за незаконната вила на Цацаров. Както няма да отразят и сигнала на БОЕЦ до ДНСК за събарянето и. Ще проследим с изключително внимание действията на ДНСК и останалите институции как ще приложат закона и дали законите в България наистина са еднакви за всички, или главният прокурор и неколцина политици са над закона. Ще проследим и дали при събарянето на вилата на Цацаров ще има медии и коментари от кметове, областни управители и политици. Ще проследим и реакцията на Цацаров, ако се осмели да кометира темата.

ВИЕ ще проследите и ответната реакция, репресии и удари на бухалките на мафията срещу БОЕЦ и Биволъ. След всяко разкритие на биволите и наш сигнал, акция, или протест следва репресия, прокуратурата, НАП, ГДБОП, ГДНП и останалите институции-бухалки се активизират по заповед на ЦацАров, Борисов или Пеевски и се опитват да ни унищожат по всякакъв начин – заливане с помия от кафявите им гнусомети, призовки, запори на сметки, досъдебни производтсва, дела, проверки, ревизии, изпращаха ни дори мутри, посегнаха и на семействата и децата ни. И въпреки всички репресии и удари не можаха И НЕ МОГАТ да ни спрат. Всичко това показва страха на управляващата ни мафия от зараждащото се гражданско общество и стремежа им да то да бъде задушено и смачкано. Процеса обаче е необратим и дните на престъпната власт на мафията са преброени.

Хронологията на документалната история за незаконното построяването на вилата на Цацаров е следната:

Собственик на вилата преди Цацарови е строителният предприемач от Пещера Костадин Джаров. Преди него тя е била собственост на други лица, които са получили право на строеж от Община Пещера. Но това право е за постройка от 60 кв. м., а не за 140 кв. м.

  • на 20.04.2005 г. Община Пещера учредява право на строеж на Иван Якофов и Георги Василев на вила в пл. N°743 кв. 1 на летовище Свети Константин с площ 60 кв. м.Правото е купено на търг като платената цена от двамата печеливши е 2000 лв. Приобретателите се задължават да построят вилна сграда в срок от пет години.
  • на 10.09.2008 Иван Якофов и Георги Василев продават правото на строеж на Костадин Джаров. Няма промяна в квадратурата – 60 кв. м

Според ортофотоснимките в Google Earth, строежът на вилата започва през 2010 г. Най-новата налична снимка е от 2016 г. и на нея се вижда, че вилата е завършена до покрив в сегашния си вид.

Пред Биволъ адв. Стефан Левашки, председател на Адвокатска колегия – Пловдив заявява, че вилата е била построена в този си вид – 140 кв.м. РЗП преди 2016 г

В системата на Кадастъра за този имот фигурират данни, че със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-62/15.12.2014 г. на изпълнителния директор на АКГГ е вписана “Вилна сграда – еднофамилна, брой етажи 2, застроена площ 75 кв.м. Тук също има разминаване с учреденото право на строеж за 60 кв. м.

(вилата закупена от Цацаров с РЗП 140кв.м. и разрешение за строеж за 60 кв.м РЗП.)

И към 2014 г., и към 2016 г. единственият документ, на базата на който е извършено строителството е Разрешение за строеж номер 52 издадено на 14.05.2009 от община Пещера. Логично е обаче, че след като правото на строеж през 2008 г. изрично е за 60 кв. м., то няма как разрешението за строеж от 2009 г. да е за 140 кв.м. Изводът, който може да се направи е, че между 2009 г. и 2014 г. Костадин Джаров е построил незаконно с 80 кв.м. повече отколкото е имал право.

ОБОБЩАВАМЕ, че към есента на 2018 г. вилата съществува със 140 кв.м. РЗП при документирано право на строеж за 60 кв.м. РЗП. За да получи вилата изрядни документи властта се е мобилизирала в рекордно кратки срокове, показва поредицата от събития преди Цацарови да придобият имота. Следват поредица от съмнителни действия на длъжностни лица, които имат за цел в нарушение на Закона да „узаконят” незаконно построената вила преди да бъде закупена от Цацаров.

Така на 23.10.2018 областният управител на Пазарджик издава ново право на строеж за “пристрояване и надстрояване на пристройка и надстройка с площ от 80 кв.м.“.

Договорът е наличен в Службата по вписванията, откъдето може да се получи.

В този документ, подписан от сегашния областен управител на Пазарджик Стефан Мирев е посочено, че Джаров е собственик на законно построена сграда с площ от 60 кв. м. Дава му се право да изгради пристройки и надстройки за още 80 кв. м., или общо 140 кв. м. Само че, вилата вече е построена в завършен вид с РЗП от 140 кв.м.

Така през 2018 г. Костадин Джаров се сдобива с право да изгради нещо, което е вече изградено от години. Категорично това са непозволени от Закона действия и представляват опит за узаконяване на незаконно строителство чрез изготвяне на документи с невярно съдържание изготвени от длъжностни лица, което е вече престъпление от общ характер, за което БОЕЦ ще сезираме и прокуратурата. Според ЗУТ няма как да се узакони впоследствие строеж, който е вдигнат без нужните документи. В случая има категорични доказателства, че въпросната еднофамилна сграда с обща застроена площ 140кв.м. е имала учредено право за строеж за само 60кв.м.

След като областният управител на Пазарджик на 23.10.2018 издава ново право на строеж за “пристрояване и надстрояване на пристройка и надстройка с площ от 80 кв.м.“, месец по-късно, на 26.11.2018 г. е вписан Констативен акт, издаден по документи, с които Джаров и съпругата му стават собственици на имота. В този Констативен акт фигурират разрешителното за строеж от 2009 г., а също и Акт 16 с Удостоверение N°56/12.11.2018 за въвеждане в експлоатация на строеж с рег. N° 94К-05-1#1/12.11.2018 издадено от Главния архитект на Община Пещера.

Така излиза, че по документи само за три седмици, между 23.10.2019 и 12.11.2019, Джаров е съградил 80 кв. м., което е напълно невъзможно.

Прилагаме линк към публикацията на сайта ‘’Биволъ’’ (https://bivol.bg/cacarov-vila-2.html?fbclid=IwAR3TUpuZY1ao4nazMCtvnEjXA-cPdKrSTIBh1J3rgMDglc0caJjWX4jCXvM)

В този материал на БОЕЦ са използвани цитати и снимки публикувани от Биволъ.

Гражданско движение „БОЕЦ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата ми винаги е отворена за вас. Излизайте...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари