БНТ в ролята на "Матросов на амбразурата" заради Минеков

1
През цялото време Надя Обретенова говореше едновременно със служебния министър Велислав Минеков
През цялото време Надя Обретенова говореше едновременно със служебния министър Велислав Минеков Видео: БНТ

На митинга пред БНТ по време на "правото на отговор" на министър Минеков казах няколко важни според мен неща защо Кошлуков е обречен

Някои и не казах, за това са тези редове.

Не коментирам поведението на Надя Обретенова, която се опита да играе Матросов на амбразурата. Бранели БНТ от изпълнителната власт?! Да същата тази БНТ, която се бе превърнала в Севда ТВ на изпълнителната власт.

Това ви дава ясна представа за деградацията на морал и стандарти в Кошлуковата ТВ.

Най-големият проблем на журналистите в БНТ, като водещата, е че си мисли, че след като от няколко месеца включват в предаванията си и мнението на опозиционери, хората ще забравят ключовата роля и място на БНТ, на Кошлуков и на самите журналисти, за 112-тото място, за срива на стандарти, за облъчването на хората само в "правилната вяра".

Същите журналисти мълчаха докато Кошлуков се саморазправяше с колегите им, докато даваше само едната, на властта, гледна точка и съставяше "черни" списъци.

Много от лидерите на опозицията след години бяха допуснати до участие, отначало в ярко доминиран и контролиран от обслужващия персонал формат и това Обретенова има наглостта да представя като "плурализъм"?!. И то само някои опозиционери, други продължават да не бъдат допускани.

Истината за извънредното включване е че това няма нищо общо с програмна политика, защото програмният директор няма отношение, а решенията за "извънредните" се вземат от шефа на информацията, който само информира програмния, и за това се получава разрешение от Кошлуков. Не може да бъде самостоятелно, още по-малко независимо, решение на БНТ включване от брифинг на ГЕРБ /и то бе станало ежедневие/, след като е координирано с БТВ и Нова? БНТ, както и другите телевизии са изпълнили разпореждане на джипка центъра.

Наглеци са, дявол да го вземе, да бранят като символ на "независима" програмна политика подчинеността си на джипка центъра от Банкя, който не представлява официална, а скрита , от никого не избирана, власт, която обслужвана от БНТ и чрез медиите се опитва да управлява общественото мнение и да бъде паралелно на легитимното правителство.

През извънредните брифинги хората трябваше да разбират от ГЕРБ какво се е случило и как да го разбират правилно. Ако това не е посегателство върху националната сигурност, здраве му кажете.

В какво точно тук се изразява "независимостта" ви, колеги от БНТ, може би сте измисли нова форма - свободни и независими да изпълнявате разпорежданията на Борисов, Пеевски, и Доган? Като ви съпоставяме с хората от БНТ от началото на прехода, от времето на Лет ит Би, вие сте жалко подобие, по-скоро антитеза.

Хората имат нужда от обективно отразяване на процесите у нас и в света, за да могат да се ориентират и да вземат най-правилните за себе си решения. Нали за това именно иде реч, че в предизборната обстановка вашата независимост отново ще бъде пленена в полза на джипка центъра и задкулисната власт, на която Кошлуков е символ и адепт.

При Кошлуков БНТ не само не е честен и безпристрастен посредник, а главна опора на съпротивата срещу промените и на ретроградните сили - след като за пръв път в своята история и в Европа се води от политическо лице, бивш партиен лидер, свързано с Доган, Пеевски и Борисов.

Обществото няма представители в БНТ, доколкото всички органи, включително обществения съвет, се назначават от Кошлуков и са избрани по целесъобразност. Или не знаете, защо Теодора Димова си подаде оставката?! Да сте отразявали тази новина? Не сте, вероятно заради изключителната си независимост.

Тези дни един член на обществения съвет предупреди че на 11 юли младите избиратели ще избера репресивна власт?! Давате ли си сметка в какво се е превърнала националната телевизия и причината е че въпросите които задавате към гостите си първо трябва да зададете на Кошлуков и на себе си - какво точно направихте за да може в тези времена на обществена промяна вие да бъдете с народа.

Защо не отразихте протеста пред БНТ вчера, или това не влиза в програмната политика и не е достатъчно "независимо"? Примерно вместо да давате "вехти" кадри от минали "геройски" включвания на БНТ от миналогодишните протести, които просто не можеха да бъдат подминати, бяхте включили кадри от протеста пред БНТ, който се случваше в реално време, за да информирате обществото и за "другото на Кошлуков" мнение. Или не е удобно, защото ви е генерален директор?

Страх ви е дори да прочетете писмото, което министъра ви предаде, а то е написано с болка от ваши колеги и приятели? И това наричате журналистически стандарти, а не обслужване на текущите медийни потребности на политкомисар на задкулисието, който се изживява като шеф на информацията в републиката?

Журналисти в БНТ, вие избирате кого да обслужвате - задкулисието или обществото.

В тези времена всеки се самоопределя и прави избори, които имат последствия за самия него.

И не, не е само работа на "органите" да преценят дали Кошлуков не е излъгал за да получи правото да ви ръководи? Вие сте журналисти, вие трябваше да търсите и да намирате отговорите само за себе си, трябваше да го питате в ефир и притискате? Което щеше да легитимира и правото ви да задавете трудните въпроси на другите. За дълга към обществото иде, който е преди този към началника? Или толкова се снишихте докато предавахте през годините доверието на хората, докато се сгромолихме до последното място по медийна свобода, процес в който съучаствахте, че днес, дори и да искате, не можете да се изправите и да се възползвате от новата си свобода, която пак тези от улицата, които не отразявате, ви дадоха?

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари