БНБ: Печалбите на банките се увеличават въпреки пандемията

0
Към края на февруари положителният финансов резултат е 169 млн. лв.
Към края на февруари положителният финансов резултат е 169 млн. лв.

Банковата система увеличава печалбата си в първите месеци на 2021 г. въпреки Ковид кризата.

Към края на февруари положителният финансов резултат е 169 млн. лв., показва статистиката на БНБ. Това е с 14 млн. лв. (9,2%) повече от първите два месеца на миналата година, когато все още пандемията не бе обхванала страната.

През януари печалбата на банковата система е била още по-голяма в сравнение със същия месец на 2020 г. - 77 млн. лв. или 48,5% повече спрямо отчетената за януари 2020 г. През февруари ръстът вече е по-скромен основно заради по-големите разходи, които банките са направили за провизиране на евентуални лоши кредити.

По-добрите финансови резултати не идват от завишени такси и комисиони. С вдигане цената на банковите услуги в последните две-три години трезорите се опитват да компенсират намалелите приходи от ниските лихви по кредитите. За първите два месеца на годината от такси нетният приход е 172 млн. лв., почти колкото за същия период на миналата година. От лихви нетната доходност е 455 млн. лв. при 434 млн. преди година.

Данните показват, че ръстът на печалбата на банковата система към края на февруари идва от нарастване на приходите от курсови разлики, от сделки с ценни книжа и от по-големи приходи от дивиденти. Почти на нивото от миналата година са разходите за обезценка на лоши кредити - в края на февруари 2021 г. те са 89 млн. лв., с 2 млн. лв. повече от начислените година по-рано. Очакванията са обаче тези разходи тепърва да растат, след като от април банките престанаха да разсрочват кредити и постепенно започват да излизат падежите на договорените 9-месечни гратисни периоди.

По данни на БНБ към края на февруари са разсрочени 97 681 заеми за 8,303 млрд. лв. От тях 13 461 са кредити на фирми за 6,483 млрд. лв., а 84 220 - на домакинства за 1,820 млрд. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук