Блокираха всички поръчки за пътно поддържане

0
Обществените поръчки са блокирани в цялата страна, без изключение
Обществените поръчки са блокирани в цялата страна, без изключение Снимка: БГНЕС /архив/

Блокирани са обществените поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно, текущо и аварийно, в цялата страна, без изключение, потвърдиха за Actualno.com от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Общата прогнозна стойност на обявените процедури е 475,5 млн. лева без ДДС.

Общо 28 жалби са подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалби срещу обявените от Пътната агенция процедури за избор на изпълнител в областите от Южен централен, Северозападен, Северен централен, Югоизточен, Североизточен и Южен централен район. Обжалва се наред – както обявленията, така също и разясненията, дадени от възложителя. 

По всички жалби е поискана временна мярка „Спиране на процедурата“. Антимонополната комисия е образувала производства и поръчките са парализирани за незнайно какъв период от време, тъй като всички нейни решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. А по визираните оплаквания тя още не се е произнесла, само е спряла процедурите.

Сред подалите протестите има фирми-рекордьори.Наскоро създадената фирма "Ика – 2М", еднолична собственост на 70-годишния Иван Добрев Митев от Ямбол, е подала общо 11 жалби. Атакувала е пътното поддържане в всичките шест планови района на страната.С 5 жалби след нея се нарежда „Алфа билд инженеринг“ ЕООД на Петър Елен Петров, който бе посочен от "Биволъ" като един от тримата, контролиращи консултантските фирми в аферата "Джи Пи Гейт". Тя не е протестирала само срещу процедурата за Североизточния район.

Има и редица жалби, с които е атакувана по една поръчка в район, всеки от който обаче се състои от няколко области. И тъй като има договори, които би следвало вече да са изтекли, излиза на дневен ред въпроса кой ще изпълнява пътното поддържане докато сключат нови договори.

"Агенция „Пътна инфраструктура" предприе необходимите действия за сключване на допълнителни споразумения към договорите за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, които приключват в следващите месеци. Срокът на договорите е удължен до подписването на нови с участниците, определени за изпълнители след проведените процедури по ЗОП.

Тези мерки са предприети заради блокирането на обществените поръчки от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията", отговориха от АПИ.

От там уточниха, че до края на годината приключват договорите за областите Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Разград, Русе, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. До сключването на нови договори републиканските пътища в тези области ще се поддържат от същите дружества, които и в момента, и през миналата зима са отговаряли за републиканската мрежа в конкретната област.

От Агенцията уточняват, че "основателността на жалбите е от компетентността на КЗК като орган по обжалване и съответно на Върховния административен съд - като касационна инстанция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В странен свят живеем!
Жени теглят кредит за пластични операции, за да впечатлят мъже, изтеглили кредит за кола.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари