Близо 850 българи чакат за трансплантация на орган

0
Броят на нуждаещите се надвишава значително възможностите за даряване на орган
Броят на нуждаещите се надвишава значително възможностите за даряване на орган

Броят на нуждаещите се надвишава значително възможностите за даряване на орган

Близо 850 българи чакат за трансплантация на орган.

Броят им е 20 пъти по-голям от този на хората, получили шанс за нормален живот след донорска ситуация от началото на тази година. Данните са на здравното министерство.

Днес Европа отбелязва Деня на донорството и трансплантацията, информира Елена Бейкова, предава БНР.

Въпреки че през тази година има повече донорски ситуации в сравнение с предишната и 42-ма българи живеят нов живот с присадени бъбрек, черен дроб или сърце, и у нас, и в Европа броят на нуждаещите се продължава да надвишава значително възможностите за даряване на орган. 43-годишният Иван Георгиев е чакал 17 години за бъбрек. Трансплантиран е през април в университетската болница "Лозенец".

"Винаги вярвах, че ще бъда трансплантиран. И това се случи", каза той.

Темата за донорството не трябва да се поставя като проблем, а като възможност за спасяване на човешки живот, споделя Любомир Любомиров, брат на един от българите, дали шанс на други хора да живеят с трансплантиран орган.

"Даването на гласност дори на такива новини за успешно реализирани донорски ситуации говори, че хората мислят, че хората дискутират и че хората споделят всяка една такава информация, защото я смятат за важна", коментира Любомиров.

По данни на Съвета на Европа за 2022-ра година, на всеки час приблизително пет нови пациенти се добавят към списъка на чакащите, а средно 19 души на ден не успяват да дочакат своята трансплантация. Тази година отбелязваме този ден под мотото „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари