Близо 700 000 българи не искат да работят!

0
За сметка на това тази година намаляват обезкуражените безработни
За сметка на това тази година намаляват обезкуражените безработни

690 хил. българи между 15 г. и 64 г. не желаят да работят поради лошо здраве, по лични (семейни причини) или заради напреднала възраст.

Извън работната сила в тази възрастова група са общо близо 1.5 млн. българи. От тях над 1 млн. и 220 хил. не желаят да работят, но 451 хил. души посочват като причина това, че учат, пише Вестник СЕГА.

Това показва наблюдението на НСИ на работната сила през първото тримесечие на тази година. В сравнение с година по-рано няма особено големи размествания, като нежелаещите да работят поради възраст, здравни или семейни причини общо се увеличават в началото на тази година с около 10 хил. души.

За сметка на това тази година намаляват обезкуражените безработни - тези, които не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. През първите три месеца на тази година броят им е паднал с близо 15 хил. до 176 400 души в групата между 15 и 64 г.

За първи път националната статистика и Агенцията по заетостта се разминаха сериозно в данните за безработицата в страната. Според НСИ хората без работа у нас през първото тримесечие вече са под 300 хил. души - близо 280 хил., а средното равнище на безработицата е паднало с 2% до 8.6%. Според статистиката намалението е забележително - 20% по-малко са хората без препитание за една година.

По-малко оптимистично звучат данните на Агенцията по заетостта. От там също посочват, че се наблюдава тенденция от началото на година безработицата да намалява, съответно и по-малко хора да са без препитание, но според данните на АЗ през април официалната безработица е 9.3%, а в бюрата по труда са регистрирани 305 хил. души. В тази статистика намалението е с 45 хил. души спрямо април 2015 г. Двете институциите мерят безработицата по различен начин - НСИ използва извадка от домакинства, а АЗ брои хората, регистрирани на борсата.

От всички безработни, регистрирани от НСИ, 13.5 на сто са с висше образование, над 51% са със средно, а 35 на сто - с основно или по-ниско образование. От всички без работа 56 на сто са продължително безработни, тоест над една година. 105 хил. българи не работят две и повече години. Спрямо година по-рано те намаляват с 28 хил. души. 15% от безработните от началото на година пък търсят работа за първи път.

Заетите през първото тримесечие между 15 г. и 64 г. са 2 млн. и 915 хил.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари