Близо 70 000 германски туристи се очакват у нас през август

0
Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас
Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас

Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас

През август в България ще пристигнат около 65-70 хил. туристи от Германия, които ще направят около 400 хил. нощувки.

Това каза Тихомир Патарински - българското аташе по туризъм в Германия, цитиран от БТА.

Той съобщи, че германските туристи имат интерес да комбинират морския с останалите форми на активен туризъм и допълни, че този тренд ще става все по-ясно изразен.

Според Патарински германският пазар има потенциала да балансира заетостта у нас в крилата на сезона - април-май и септември-октомври, и по този начин да се реализира т. нар. разширяване на сезона. Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас, напомни туристическото ни аташе в Берлин. Затова според него активното присъствие на България на този пазар е важно и стратегическо по отношение на заетостта.

Очакванията са ми тази година да имаме съпоставим летен сезон спрямо миналогодишния, като потенциалът за растеж и възстановяване на германския пазар е огромен, посочи още Патарински.

Следва пълният текст на интервюто:

- Господин Патарински, какво показват данните към началото на август за интереса на германските туристи към почивка в България?

- За България Германия е един от основните туристически пазари и ние работим активно по посока неговото възстановяване и надграждане.

Имиджът на страната ни е основно като изгодна морска дестинация, предлагаща богато разнообразие от култура, природа, балнеология, вино, кухня и др. На всички тези допълнителни елементи ние се опитваме да наблегнем и откроим, за да поддържаме дестинацията ни конкурентоспособна спрямо останалите.

През месец август сезонът откъм резервации е ясен, остава да видим в края на септември и октомври тяхната реализация спрямо прогнозите.

В момента върви договарянето между туроператорите и хотелиерите за следващия летен сезон 2024 г. През октомври предстои да излязат и каталозите и да започнат ранните записвания за догодина. Това се отнася както за морския туризъм, така и за тематичните продукти и здравния туризъм.

- Колко души се очаква да пристигнат през август на почивка у нас по морето, колко са заявилите желание за такава във вътрешността на страната?

-Според данните, с които разполагам, през месец август ще дойдат около 65-70 хил. туристи от Германия, които ще направят около 400 хил. нощувки.

Трудно е да се направи разграничаване по линията крайбрежие и вътрешността на страната и не бих искал да го правя. Хубаво е да разглеждаме дестинацията в нейната цялост. Има интерес към комбиниране на морски с останалите форми на активен туризъм и този тренд ще става все по-ясно изразен.

В пика на сезона, разбира се, заетостта по хотелите е добра и от другите пазари. Но немският пазар има потенциала да балансира заетостта именно в крилата на сезона - април-май и септември-октомври, и по този начин да се реализира т. нар. разширяване на сезона. Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас.

Затова активното ни присъствие на този пазар е важно и стратегическо по отношение на заетостта.

- Какви са данните за записванията в последния момент от този пазар?

-Тази година ранните записвания вървяха относително добре. През месец юни се получи едно забавяне и задържане на темпа на резервации, което е възможно да се дължи и на медийните публикации, свързани с язовира на р. Днепър в Украйна, но до отказ на резервации не се стигна.

Това забавяне оказа съществено влияние на динамиката на резервациите в последния момент. Хотелите и туроператорите дават достатъчно отстъпки и атрактивни предложения, но като основно предизвикателство се очертават късият сезон и полетите до България.

Искам да отбележа, че тази година в Германия една от основните дискутирани теми по отношение на туризма е инфлацията.

Въпреки че у нас цените на основните продукти и услуги се повишиха, в другите дестинации също се наблюдава покачване - особено цените на транспорта и услугите на място.

Затова е много важно повишаването на цените да бъде успоредно с подобряването качеството на продукта. Това в бъдеще ще играе все по-решаваща роля при избора на дестинация, продукт или настаняване.

- Какви са Вашите очаквания за целия летен сезон за пазар Германия?

- В момента сме в пика на летния сезон и ни предстоят още два силни месеца, които ще се окажат решаващи за крайния резултат.

Не бива обаче да изпускаме от фокус и останалите месеци, когато идват много самостоятелни туристи за градски туризъм, културни прояви и др.

Очакванията са ми тази година да имаме съпоставим сезон спрямо миналогодишния, като потенциалът за растеж и възстановяване на германския пазар е огромен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари