Близо 40% от автобусните шофьори в София са пенсионери

0
Автобусните шофьори в столицата подновяват протестите
Автобусните шофьори в столицата подновяват протестите Снимка: Facebook / Градски транспорт София - България

Автобусните шофьори в столицата подновяват протестите

Транспортните синдикати започват поетапни протестни действия във връзка с приемането на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени за ръст на възнагражденията.

"Планираме поставяне на протестни табели в цялата страна, имаме и общонационален протест. Ако нямаме положителен резултат, ще предприемам по-нататъшни действия. Не виждаме допълнителни средства да са заложени в бюджета. Поради това започваме с поетапните протестни действия", заяви председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ инж. Александър Шопов в "България сутрин".

От думите му стана ясно следното:

Ако сега решите да станете шофьор, трябва първо да имате квалификацията, която изисква време, усилия и доста финансови средства. Ще започнете на около 1800 лв., ще имате около 150 часа извънреден труд и ще изминавате между 1500 и 3000 км на ден.

Няма водачи, които да обслужват нощния транспорт. Около 40% от персонала е съставен от пенсионери, посочи още инж. Шопов.

"Висшист в Метрополитен, който отговаря за безопасността на движението на влаковете, преди увеличение с две по 150 лв., е започвал с 968 лв. стартова заплата. В момента взима около 1400 лв.", даде пример гостът.

Председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" инж. Иван Кирилов бе категоричен в ефира на Bulgaria ON AIR, че време за чакане няма.

"Колективният договор изтича на 16 декември. Политиците могат да продължават да извършват действия, които са в ущърб на работниците. Градският транспорт функционира с над 250 водача по-малко. Може да се стигне и до безсрочни стачни действия. Над 500 подписа имаме само за един ден", каза той.

Служителите настояват за по-добро заплащане на нощен и извънреден труд, увеличаване на платения годишен отпуск, увеличаване на ставката за прослужени години, въвеждане на километрично възнаграждение на водачите.

"Написали сме декларация до кмета Терзиев и СОС, в която искаме увеличение с 30% на основните заплати на всички 7500 работници от целия градски транспорт. В сряда в 11 часа имаме среща с кмета Васил Терзиев. Имаме и пореден кръг от преговори за сключване на колективен трудов договор", съобщи още инж. Кирилов.

"Беше ли необходимо да въвеждаме нощен транспорт, който главно се ползва петък и събота? Нерентабилен е и е труднопостижим. С извънредния труд един шофьор работи 14, а не 12 месеца", изтъкна той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари