Близо 300 души ще правят възстановки на големи победи на българската армия

0
Културно-историческият спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ ще се състои на 10 септември в кметство Тополи край Варна
Културно-историческият спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ ще се състои на 10 септември в кметство Тополи край Варна Снимка: Facebook / БагаТур

Културно-историческият спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ ще се състои на 10 септември в кметство Тополи край Варна

Близо 300 души ще участват в 11-ото издание на културно-историческия спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“, който ще се състои на 10 септември в кметство Тополи край Варна. Това съобщи пред журналисти днес Анатоли Атанасов от Управителния съвет на Сдружението за възстановяване на българската слава "БРАН", цитиран от БНР.

Спектакълът е под патронажа на президента Румен Радев, който се очаква да присъства на събитието. Инициативата ще започне с гайдарски изпълнения, вдигане на знамената и представяне на „Седемте удара на барабана“. Ще бъдат показани седемте големи победи на българската армия – при Шипка, Сливница, Лозенград, Средногорец, атаката срещу „Хамидие“, при Булаир и Одрин. След официалната част ще има шествие с участието на представителния духов оркестър на Военноморските сили, военнослужещи, патриотични сдружения за исторически възстановки, както и рокерския клуб "Хан Крум", каза още Анатоли Атанасов:

За първи път в България ще има възстановка на Сръбско-българската война, подчерта за Радио Варна кметът на с. Тополи Бранимир Георгиев.

Събитието започва в 9 часа сутринта, където ще се изявят гайдарските школи и духовият оркестър. Шествието ще тръгне около 10 часа към Стадиона в с. Тополи, а възстановките започват в 11 часа, съобщи Георгиев.

Сдруженията "Бага-тур"-Стара Загора и "Хайдути", Клубът за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", групи от Варна, София и Русе, са част от участниците във възстановките тази година. Те ще са качени на коне, облечени с военни униформи. В него ще се включат запасни офицери и сержанти, родолюбиви организации, читалищни формации, граждани и гости.

На място може да се опита войнишки боб, каза кметът на Тополи Бранимир Георгиев:

Създадена е нужната организация за обезпечаване на сигурността и безопасността на движение, а полицаите ще се включат активно с различни интерактивни игри и беседи със зрителите. В тях ще се включи и Детското полицейско управление, подчерта днес главен инспектор Петко Камбуров, началник на Пътната полиция във Варна:

По време на събитието ще бъдат набирани средства и за дарителската кампания на сдружението „Аз вярвам и помагам". В рамките на възстановката ще бъдат продавани различни артикули на благотворителната организация, обясни председателят на сдружението Владислав Николов:

По време на културно-историческия спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни" ще бъде представен обичаят "Сватба", както и танц с тояги. Група "Епизод" и Валя Балканска са сред гостите на събитието, които ще се включат в него с музикални изпълнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Идея
    Да направят възстановка на падението на България от 10.11.1989 до 15.09.2023 Г.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари