Близо 30 милиона лева са платените чрез ПОС терминал данъци в Русе

1
Това е с над 40% повече, отколкото през 2022 година
Това е с над 40% повече, отколкото през 2022 година Снимка: Dunavmost

Това е с над 40% повече, отколкото през 2022 година

Над 27 млн. лв. са внесените чрез ПОС терминал на НАП във Русе данъци (над 14 млн. лв.) и осигуровки (над 13 млн. лв.) през 2023 г., съобщават от офиса на приходната агенция. Това е с над 40% повече, отколкото през 2022 г.

Заради повишения интерес от страна на клиентите към този метод на плащане, на всяко гише в салоните за обслужване на клиенти има устройство, което е на разположение на данъкоплатците, посетили офиса.

От НАП Русе напомнят, че от октомври 2023 г. плащанията към приходната агенция се извършват по нови банкови сметки. Всяка от тях е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социално–осигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна внасят по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление.

Чрез физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и чрез виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, клиентите плащат без такса. Необходима е банкова карта, а преводът се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на лицето, вместо след 24 часа, както е при традиционните банкови преводи. При необходимост, след плащането клиентът на момента може дори да получи удостоверение от НАП за липса на задължения.

Изключение има само при внасянето на задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време, обръщат внимание от НАП.

От НАП Русе напомнят, че плащането на задължения онлайн става както с ПИК, така и с електронен подпис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    абе русенчето,
    За местния бюджет внасяш на Котовск, за държавния в НАП, статията е за постъпления в НАП. От държавния в местния бюджет я дойде, я не!
  • 1
    5
    закон за общинските бюджети
    Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) (1) Приходите в общинския бюджет са: 1. собствени приходи от: а) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) местни данъци при условия, по ред и в граници, установени със закон; б) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) местни такси по ред, установен със закон; в) услуги и права, предоставяни от общината; г) общинска собственост; д) глоби и имуществени санкции; е) лихви и неустойки; ж) други постъпления; 2. държавни трансфери за: а) (отм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) б) субсидии; в) субвенции; г) (изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г.) безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на разходи, в т.ч. за данък върху добавената стойност, до възстановяването им по одобрени проекти и програми, финансирани от Европейския съюз; 3. трансфери между разпоредители с бюджетни кредити. (2) Държавата компенсира изцяло намалението в приходите по ал. 1, т. 1, получено вследствие на провеждането на държавна политика. Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2003 г.) При формирането на приходната част на общинския бюджет общинският съвет определя постъпленията от: 1. местни данъци; 2. местни такси; 3. предоставяните от общината услуги и права; 4. управлението и разпореждането с общинско имущество; 5. глоби и имуществени санкции; 6. лихви, неустойки и други неданъчни приходи
  • -2
    4
    Русенец
    А, местният бюджет да не се бере от дърветата? Нали и той идва от държавният бюджет - от данъците ни? Сложно ли ви става, когато връзките са повече от две?
  • 2
    3
    до двамата долу
    Тука става въпрос за данъци и вноски към държавния бюджет, а не за местни данъци и такси! Айде мислете преди да пишете, че лъсвате като ....
  • 7
    2
    Русенец
    Данъците нагоре, че и платени, а насреща какво? Снощи пак миришеше на бакелит. Колко от отремонтираните кръстовища са с потънал асфалт? Скоро черпили ли са ви с кафява вода? А, къде щяло да спира пак топлоподаването, баш в най-студеното време от годината, когато ни е най-нужно? Какво стана с идеята за парк, на мястото на военното поделение?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари