Близо 25 000 украинци са влезли у нас от началото на войната

1
Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване - 90-дневен престой
Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване - 90-дневен престой Снимка: Beata Zawrzel/Anadolu Agency via Getty Images

От 24 февруари 2022 г. до днес през всички пунктове на българо-румънската граница в България са влезли близо 25 хил. украински граждани.

Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“, предава БТА. На границата са подадени 73 молби за хуманитарна закрила.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване - 90-дневен престой в рамките на всеки шестмесечен период в България. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съгласно чл. 27, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой в България, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    И все пак ...
    За влезлите е ясен броят им - "близо 25 хил. украински граждани". Колко са, обаче, излезлите украинци от нас и защо ли са само транзитно преминаващи? Само толкова с "подадени 73 молби за хуманитарна закрила" ли са всъщност останалите в страната ни украинци?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари