Част от украинците вече се завръщат в родината си

5
Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътуване документи
Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътуване документи Снимка: Фейсбук

Сред причините са и неяснотите около настаняването у нас

Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията започна преди десетина дни и нараства, пише СЕГА.

Тя е видима от разговорите, които украинците водят в социалните мрежи. За същото свидетелстват и българи, поддържащи контакт с тях. В резултат на интереса Украйна договори с транзитните държави хората да пътуват обратно по облекчен режим.

Причините за завръщането са различни. Някои от хората са от районите, в които руската армия се изтегли - надяват се война край домовете им повече да няма. Други са притеснени за учебната година на децата - тя привършва и не се знае как точно ще уредят финала й. Основен фактор са и неясноти у нас по настаняването. Както е известно, до края на май те трябва да освободят морските хотели, като не се знае как ще се процедира нататък. Представителите на властта излъчват противоречиви сигнали, комуникацията с институциите е трудна. "Хората просто не знаят какво да очакват. Много тежко и тромаво достига информация до тях. Те са нетърпеливи, отчаяни, уплашени", сподели доброволец, който е в постоянен контакт с украинци.

"Кажете, може ли да напуснем България с влак?"; "Каква е цената на автобусите за Украйна?" - това са само част от въпросите, които украинците задават в социалните мрежи. В дискусиите личи и огромното объркване на тези хора - наистина не знаят какво предстои в България; едни казват, че ще се върнат в Украйна, други се чудят, трети започват да ги увещават, че тук са на сигурно място и не бива да предприемат рискове. Мнозина от тях започват и завършват разговорите с благодарности към България за гостоприемството.

Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътуване документи. Трябваше да се снабдяват с т. нар. пасаван. Но на 28 април той отпадна. Украински медии информираха, че е струвал 30 евро. Публикациите им също свидетелстват за нарасналия интерес към завръщане. Новите правила за пътуване са:

Всичко това не значи, че украинските бежанци у нас намаляват. Движението на хората следва хода на бойните действия - завръщат се в умиротворените райони и пристигат от арените на войната. Както преди няколко седмици, така и през този уикенд на Дуранкулак се изви опашка. Пристигащите се редяха за временна закрила, а и за храни, които бързо свършиха. В 23 часа вчера данните от правителствения портал за бежанците сочеха, че у нас има 99 612 украинци. От тях - 35 000 деца. Настанените са 51 291. 87 534 пък са получили временна закрила.

След 31 май голяма част от украинците ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази, съобщи вчера пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. "Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места", каза Проданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Антон
    По живо по здраво обратно към украйна
  • 4
    5
    mmmda
    И следващият път не си избирайте шоумен-наркомано-нацист за президент, а ние ще се поучим от вас. Щото нас никой няма да ни иска никъде, ако се наложи !
  • 8
    4
    Пепо
    Е, изкараха един месец почивка на гърба на българският данъкоплатец, и сега обратно. Един месец на държавна издръжка, кой ти я дава? Спане, дневни, няма винетки, няма разходи, кеф...
  • 15
    3
    БЪЛГАРИН
    ДОВИЖДАНЕ.И,ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА 9 МАЙ.И ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ ПО-ВЕЧЕ.
  • 17
    2
    Дай боже
    Добра новина
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари