Близо 1000 бездомни кучета заловиха в Русе за година

0
Заканата на Пламен Стоилов "от септември няма да има нито едно куче, което да се мотае по площадите" не влезе в сила!
Заканата на Пламен Стоилов "от септември няма да има нито едно куче, което да се мотае по площадите" не влезе в сила! Снимка: БНР

995 бездомни кучета са били заловени по улиците на Русе за периода от ноември 2015 – септември 2016 година.

Те са откарани в Общинския приют за безстопанствени животни. От тях 731 са били кастрирани, 480 са били върнати по местата си, а 292 са били осиновени от граждани на Русе, пише 24 часа.

Мерките са съответствие с изискванията на Закона за защита на животните и в изпълнение на приетата от Общински съвет – Русе Програма за овладяване популацията на бездомните кучета на територията на община Русе. Засега администрацията на кмета Пламен Стоилов не може да изпълни обещанието, че от началото на 2015, по улиците на Русе вече няма да бродят бездомни кучета. Това бе заканата на бившия зам.кметът, сега депутат от ГЕРБ Свилен Иванов.

Идеята на Общината, как да стане овладяването на популацията на четириногите, бе капацитетът на местния приют да се увеличи двойно. „В Русе има най-много дела за нахапани по улиците граждани, трябва най-сетне да приберем псетата, за да не плащаме толкова пари по делата", обясни тогава Свилен Иванов. На всичкото отгоре расте и размерът на обезщетенията.

Община Русе бе осъдена да заплати 5000 лв на родителите на 13-годишната Камелия, нахапана от помияри пред Пантеона, докато отивала на училище. Не за първи път Община Русе обещава да освободи центъра на града от бездомните четириноги. „От септември няма да има дори и куче, което да се мотае по площадите“, се закани още през лятото на 2012 година кметът на Русе Пламен Стоилов. „Как може в центъра на Бургас да няма бездомни псета, а тук те да бродят на стада“, попита риторично Стоилов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари